Filmpje: astronauten eten zelfgekweekte sla

Naomi Vreeburg

11-08-2015 16:00:48

Drie ruimtevaarders mochten gisteren voor het eerst een blaadje sla uit eigen ‘tuin’ naar binnen werken.

De astronauten in het ISS hebben vrijwel altijd voorverpakt eten op het menu staan. Maar gisteren mochten Scott Kelly, Kjell Lindgren en Kimiya Yui voor het eerst genieten van een blaadje rode Romaanse sla die in de ruimte is gekweekt. Kelly laat weten dat het lekker was: “Het smaakt een beetje als rucola.”

De zaadjes zijn op 8 juli geplant in een plastic broeikas die is uitgerust met verschillende LED-lampen. De rode en blauwe lichten zijn nodig om de sla te laten groeien. Maar ook groen LED-licht wordt op de groente geschenen, zodat de krop een donkerrode kleur krijgt en geen alien-achtig, chemisch paars gloedje.

sla

Het is overigens niet de eerste keer dat de sla wordt geoogst. In mei 2014 kweekten de astronauten al een krop, maar deze werd teruggestuurd naar de aarde voor onderzoek. NASA meldde even later dat de groente geen gezondheidsrisico’s zou opleveren voor de ruimtevaarders en dus durfden ze het er nu op te wagen een blaadje op te eten. Maar ook deze keer was de sla niet geheel voor hen bedoeld. De helft is wederom teruggestuurd naar de aarde voor onderzoek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het zogenoemde Veg 01-experiment, ook wel Veggie genoemd, heeft tal van voordelen. Zo zijn verse groente een goede bron van antioxidanten en het kweken van planten kan voor een verbetering van luchtkwaliteit zorgen in het ruimtestation. Maar ook is tuinieren voor de astronauten, die lange periodes niets te doen hebben, nuttig tijdverdrijf.

Meer weten over voedsel kweken in de ruimte? In KIJK 9/2015 lees je wat er allemaal komt kijken bij tuinieren in de ruimte.

Bronnen: Gizmag, Popular Science

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes