Filmpje: Bugatti 100P maakt eerste vlucht

Naomi Vreeburg

24-08-2015 13:00:31

Een replica van ‘het mooiste vliegtuig dat nooit heeft gevlogen’ heeft zijn eerste proefvlucht gemaakt.

Auto-ontwerper Ettore Bugatti hoopte met zijn vliegtuig een snelheid van 800 kilometer per uur te behalen, maar dit doel moest wijken voor de Tweede Wereldoorlog. Zonder ooit te hebben gevlogen, werd het toestel in een schuur verborgen. Zonde, vond de Amerikaan Scott Wilson. Hij maakte een replica van de Bugatti 100P en vloog afgelopen woensdag voor het eerst met het toestel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit verliep echter niet zonder problemen. Het vliegtuig, omgedoopt tot Le Reve Blue (Frans voor ‘De blauwe droom’), steeg normaal op en bereikte een topsnelheid van 204 kilometer per uur en een hoogte van 30,5 meter. Maar tijdens het afremmen brak de rechter rem, schoot het toestel van de landingsbaan af en landde met de neus voorover in het gras, waardoor beide propellers en de spinner schade opliepen.

Wilson noemde de vlucht toch een succes. “Dit gebeurt nu eenmaal bij het testen van een nieuw design. Het relevante nieuws is dat we succesvol met de Bugatti 100P hebben gevlogen; voor de eerste keer!”

Bron: Gizmag

Beeld: FacebookPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes