Filmpje: het opwekken van blauwe energie

KIJK-redactie

30-08-2014 16:00:45

Kunnen we binnenkort stroom opwekken uit de Rijn? René van Roij vertelde het ons op de vorige editie van KIJK Live!. Het heeft even op zich laten wachten, maar nu kun je ook het filmpje van zijn praatje bekijken.

Op de vorige editie van KIJK Live! sprak René van Roij, hoogleraar van Universiteit Utrecht, niet over groene energie, maar over blauwe energie. Hij vertelde ons vol enthousiasme dat het mogelijk is om stroom op te wekken uit rivieren die door ons eigen kikkerlandje stromen.

“Waar een rivier uitmondt in zee, vindt een vermenging van zoet en zout water plaats”, legt Van Roij ons uit. “Tussen deze twee wateren gaat een zoutstroom lopen. We weten al jaren dat een stroom van koud naar warm water energie kan opleveren. Hier is zelfs een speciale machine voor gebouwd. Kunnen we dan niet iets soortgelijks doen met de zoutstroom?”

Dit kan, zo blijkt uit het onderzoek van de hoogleraar. “Door middel van vier stappen kun je de zoutstroom gebruiken om blauwe energie te verkrijgen”, vervolgt Van Roij. “Uit de Rijn kun je al een vermogen van 4 Gigawatt halen. Dit is best veel als je je beseft dat de Amer centrale die fossiele brandstoffen gebruikt 1,5 Gigawatt produceert. Bovendien draagt deze methode op geen enkele manier bij aan de opwarming van de aarde.”

Meer weten over de technische kanten van het opwekken van blauwe energie en over de andere wetenschappers die hier onderzoek naar hebben gedaan? Bekijk het filmpje hieronder, met dank aan Ma Media.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Deze editie van KIJK Live! was voorlopig de laatste, maar we zijn alweer druk bezig met het organiseren van een nieuwe KIJK Live!-avond. Wanneer meer bekend is over de datum en locatie laten we dit natuurlijk aan je weten. Houd hiervoor deze site goed in de gaten.

Foto: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis