Filmpje: verlamde vrouw bestuurt F-35 met brein

MtB

06-03-2015 09:00:57

Jan Scheuermann is vanaf haar nek verlamd. Ze kon al een robotarm bewegen met haar brein, maar nu is ze ook in staat vliegtuigen ermee te besturen.

Eerder schreven we al over Jan Scheuermann die met haar hersenen een robotarm kan bewegen. In 2012 kon zij zichzelf, voor het eerst sinds haar verlamming, een stukje chocolade voeren. Het bewegen van de arm gaat met behulp van elektroden die in haar hersenen zijn geplaatst. Deze zitten op plekken in het brein die normaliter verantwoordelijk zijn voor de aansturing van de armen. Door diezelfde elektrodes te gebruiken, kan ze nu een F-35 besturen in een simulator van DARPA. Bekijk het onderstaande filmpje.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Door het vliegtuig met alleen hersenactiviteit te controleren, is er weer een nieuwe mogelijkheid gekomen voor het op afstand besturen van apparaten. Drones worden nu nog met de hand gestuurd, maar in de toekomst kunnen piloten dit misschien met hun brein doen.

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws