Google werkt aan lens voor diabetici

kijkmagazine

18 januari 2014 13:00

Google-lens meet bloedsuiker

Prikken om je bloedsuiker te meten? Als het aan Google ligt, hoeft dat binnenkort niet meer. De internetgigant werkt namelijk aan een lens die dit klusje op een pijnloze manier kan klaren.

In KIJK 13/2013 voorspelden we de ‘Googlens’: een contactlens-variant op Google Glass. Zo ver is het nog niet, maar op het officiële blog van Google maakten medewerkers Brian Otis en Babak Parviz deze week wel bekend dat er wordt gewerkt aan een andere contactlens gevuld met elektronica. Die moet diabetici gaan vertellen wanneer hun bloedsuiker te laag of te hoog is. Dat zou het vervelende prikken om de bloedsuikerwaarde te meten overbodig maken.

Minuscule sensor

De lens bestaat uit twee laagjes van zacht contactlensmateriaal, met daartussen een dunne film van plasticachtig materiaal waarop zich onder andere een minuscule glucosesensor bevindt. Door een klein gaatje in de achterkant van de lens komt er wat traanvocht bij deze sensor, die op basis hiervan de bloedsuiker meet. Deze informatie wordt via een antenne dunner dan een haar verzonden naar een ander apparaatje, dat via radiogolven ook de elektronica in de lens van energie voorziet.

Otis en Parviz melden dat ze nog van plan zijn om een klein ledje in te bouwen in de lens, dat de drager een seintje geeft als de gemeten bloedsuikerwaarde te hoog of te laag is. Verder lopen er al discussies met de FDA, de organisatie die in de VS gaat over de veiligheid en kwaliteit van onder andere medische producten, en wordt er gezocht naar partners die kunnen helpen om de lens op de markt te brengen.

Door de huid kijken

Het Nederlandse Diabetes Fonds laat weten blij te zijn met het initiatief van Google. “Dit kan echt het verschil maken voor mensen met diabetes. Als dit lukt, wordt meerdere keren per dag in je vinger prikken verleden tijd”, zegt directeur Hanneke Dessing.

Verder meldt het fonds dat het met TNO samenwerkt aan een andere manier om pijnloos de bloedsuikerwaarde te meten: een sensor die door de huid heen kan kijken. “Het zou mooi zijn als straks beide alternatieven op de markt komen en de patiënt de keuze heeft”, aldus Dessing.

Bronnen: Google Official Blog, re/code, Diabetes Fonds

Beeld: Google










Meer Nieuws