Helpt deze neusspray mannen afvallen?

KIJK-redactie

09-03-2015 09:00:23

Mannelijke afvallers opgelet! Er bestaat een neusspray waardoor je vanzelf minder gaat eten.

Een keer sprayen zou al genoeg zijn om de calorie-inname te doen verlagen. Vooral in de ongezonde, vette hap zou je ineens veel minder trek krijgen, zo claimt professor Elizabeth Lawson. Zij presenteerde afgelopen weekend op de jaarlijkse bijeenkomst van de Edocrine Society in San Diego haar onderzoek naar deze merkwaardige neusspray.

Eetproef

Het stofje dat verantwoordelijk is voor het veranderende eetgedrag is het hormoon oxytocine. Dit stofje staat bekend als het liefdeshormoon – het komt onder andere vrij bij het vrouwelijke orgasme. Maar nu blijkt het dus ook de voedselbehoefte van mannen te beïnvloeden. Dat Lawson de spray alleen op mannen testte, is niet omdat zij altijd te veel eten. “Het is omdat oxytocine bij mannen en vrouwen een verschillende werking heeft. De neusspray testen op vrouwen is een volgende stap in het onderzoek”, aldus Lawson.

Voor het onderzoek meldden zich 25 mannelijke proefpersonen aan; sommigen hadden overgewicht. Zonder te weten welke, dienden de inmiddels hongerige deelnemers zichzelf de neusspray met oxytocine of een placebo toe. Daarna kregen ze de vrijheid om zich te goed te doen aan een gevarieerd ontbijt waarbij ze zoveel mochten eten als ze wilden. De volgende dag kregen de mannen die het placebo hadden gebruikt het echte middel en andersom. Vervolgens werd de eetproef herhaald.

Raadselachtige werking

Uit analyse van het totale aantal verorberde calorieën door ieder man bleek dat de gebruiker van de echte neusspray duidelijk minder honger had. Hij at gemiddeld 122 calorieën en 9 gram vet minder dan de placebo-snuiver. Ook bleek zijn lichaam eerder het lichaamsvet aan te spreken als energiebron.

Opmerkelijk is dat de proefpersonen zelf niet het idee hadden dat de neusspray hun eetlust beïnvloedde. En ook hun bloedwaarden lieten geen veranderingen zien in de hormonen die zorgen voor eetlust. Daarmee is de exacte werking van de neusspray met oxytocine ook voor Lawson nog steeds raadselachtig.

Bronnen: Endocrine Society, ScienceDailyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws