James Bond-achtig lab-op-een-chip in de maak

KIJK-redactie

12-03-2014 11:00:04

Chip

Casino Royale gezien? Hierin redt James Bond, nadat hij is vergiftigd, zijn leven met een draagbaar diagnostisch apparaatje. Sciencefiction? Europese wetenschappers zijn bezig om zo’n lab op chipformaat daadwerkelijk te ontwikkelen.

In totaal zijn dertien bedrijven uit acht verschillende landen bezig met dit project. Het idee is dat kleine smart cards bepaalde stofjes of ziektes detecteren en de resultaten sturen naar je telefoon, tablet of computer. Het doel is om een zo snel, simpel, gevoelig en goedkoop mogelijk apparaat te ontwikkelen.

Op dit moment zijn er vier toepassingen van deze techniek: het detecteren van cocaïnegebruik, het diagnosticeren van darmkanker, het aantonen van virussen en bacteriën in voedsel, en het analyseren van de kwaliteit van zeewater. Het werkt heel eenvoudig. Je legt een druppeltje zweet, bloed, voedsel of water op de smart card en die geeft vervolgens aan wat erin zit. Hierdoor kun je snel handelen wanneer er iets mis is. Zo is het oplossen van milieu- of gezondheidsproblemen in een vroeg stadium mogelijk.

Een Spaans bedrijf wil het lab op chipformaat volgend jaar op de markt brengen. Ook Ierse en Deense bedrijven tonen interesse. Wat het apparaatje precies gaat kosten, is nog niet bekend. De ontwikkeling gaat nog steeds door en wellicht dat er in de toekomst nog meer toepassingsmogelijkheden zijn.

Zo zag het apparaat er in de James Bond-film uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Cordis

Beeld: LABONFOIL

Tekst: Tom GerritsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis