Je Zoom-achtergrond beïnvloedt hoe betrouwbaar mensen je vinden

Tim Tomassen

29 September 2023 09:00

Twee mensen die videobellen, met op de achtergrond een kantoor en een woonruimte

Videobellers vinden gesprekspartners met planten en boeken achter zich betrouwbaarder dan mensen met hun woonkamer als achtergrond.

Eerste indrukken hebben grote effecten, ze beïnvloeden bijvoorbeeld de keuze van een romantische partner of zelfs de uitkomst van strafrechtelijke veroordelingen. Er is daarom veel onderzoek gedaan naar hoe je het best voor de dag komt. Maar met de opkomst van programma’s zoals Zoom en Teams sinds de coronapandemie gebeuren die eerste indrukken steeds vaker online. En daar is veel minder onderzoek naar gedaan. Wetenschappers van de Durham University (VK) zochten daarom uit welk effect je achtergrond tijdens het videobellen heeft. En dat publiceerden ze in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Lees ook:

Walrus op een ijsberg

De onderzoekers vroegen 167 volwassenen om stilstaande beelden te bekijken die gemaakt leken te zijn tijdens een videovergadering. Elk beeld toonde het gezicht van een man of vrouw met op de achtergrond een leefruimte, een geblurde leefruimte, kamerplanten, een boekenkast, een lege muur of een foto van een walrus op een ijsschots. De deelnemers gaven aan hoe deskundig en betrouwbaar ze elk gezicht vonden.

Daaruit bleek dat ze gezichten met kamerplanten of een boekenkast op de achtergrond betrouwbaarder en deskundiger beoordeelden dan personen met andere achtergronden. Gezichten met een woonruimte of een foto (walrus op een ijsschots) achter zich scoorden het laagst. Zie de grafieken hieronder.

Vrouwen zijn betrouwbaarder

Er viel de onderzoekers nog iets op. Lachende gezichten scoorden hoger dan gezichten met een neutrale uitdrukking. Verder kregen vrouwen iets hogere betrouwbaarheids- en deskundigheidsscores dan mannen.

De wetenschappers benadrukken dat er extra onderzoek nodig is om te bepalen of deze resultaten ook gelden voor andere culturen. De meeste gezichten in de gebruikte database waren bijvoorbeeld wit (zie afbeelding hieronder). Maar als je een goede indruk wil maken tijdens het videobellen, dan kan het geen kwaad om voor een boekenkast met een paar kamerplanten te zitten en af en toe te glimlachen.

Voorbeelden van de beelden met verschillende achtergronden die de deelnemers moesten beoordelen.
Voorbeelden van de beelden die de deelnemers moesten beoordelen. Beeld: Cook et al., 2023.

Bronnen: PLOS ONE, PLOS via EurekAlert!

Beeld: visuals/Unsplash

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens