Karton moet glazen bierfles vervangen

KIJK-redactie

29-01-2015 16:00:47

Bierbrouwer Carlsberg gaat voor een duurzamere toekomst en komt met kartonnen bierflesjes.

Is het einde van het iconische glazen bierflesje dan toch echt in zicht? Als het aan bierfabrikant Carlsberg ligt wel. Binnenkort wil deze bijna tweehonderd jaar oude Deense bierbrouwer een kartonnen fles op de planken hebben staan.

Onbreekbaar

’s Werelds eerste volledig biologisch afbreekbare bierfles: dat is het plan. Een nobel streven als je bedenkt dat bijna iedere kartonnen verpakking nu nog een plastic binnenvoering heeft. Carlsberg heeft een milieuvriendelijk alternatief voor al dat plastic. Een speciale – biologisch afbreekbare – coating moet voorkomen dat de fles gaat lekken.

Het materiaal van de nieuwe fles bestaat uit duurzaam verkregen houtvezels. Hierdoor verliest het weliswaar zijn doorzichtigheid, maar daarvoor in de plaats is de fles wel onbreekbaar. Zeer geschikt voor feestjes dus! En om het geheel nog mooier te maken, kun je de dopjes gewoon in je tuin gooien, want ook die zijn afbreekbaar.

Nieuw tijdperk

De bierfabrikant denkt met dit project een belangrijke stap te zetten naar een economie zonder overbodig afval. “Daarnaast verwachten wij met deze fles een nieuw tijdperk van vloeistoffenverpakkingen in te luiden”, zegt Carlsberg-topvrouw Andraea Dawson-Shepherd. Over drie jaar moet de nieuwe fles klaar zijn voor productie.

Bronnen: Carlsberg Group, Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws