Katapult demonstreert oersterke robotspieren

KIJK-redactie

18-11-2012 13:00:08

Robot

Wanneer onderzoekers beweren dat ze ultrasterke kunstmatige spieren hebben ontwikkeld, willen we dat natuurlijk zien. Et voilà: een artificiële katapult.

Eerst zien, dan geloven. Dat dacht de wetenschapswereld toen onderzoekers van de Universiteit van Texas eerder dit jaar een studie over mechanische spierdraden publiceerden. De Texanen geven nu gehoor aan die oproep en plaatsten een demonstratievideo op YouTube:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De katapult bestaat uit spierdraden met de diameter van een menselijke haar. Deze koordjes zijn gesponnen van koolstof nanobuisjes en vervolgens ondergedompeld in een badje van paraffinewas, een koolwaterstof gewonnen uit aardolie.

Waneer iemand een stroompje door de draden schiet, warmt de was op en zet hij uit. Als gevolg daarvan zwelt het ‘spiergaren’ op en door de spiraalvormige structuur trekken de artificiële spieren samen. Als de kunstmatige spier daarna weer afkoelt, nemen de koorden weer hun oorspronkelijke vorm aan.

Enorme slingerkracht

De spierdraden hebben tweehonderd keer zoveel kracht als menselijke spieren van hetzelfde formaat. Helaas zijn de oersterke robotspieren nog niet in staat om loodzware klusjes te klaren. Met de huidige productietechnieken is men ‘slechts’ in staat om 50 gram te tillen. De angst dat je binnenkort bij het bankdrukken wordt verslagen door een robot, lijkt dus nog ver weg.

Desondanks denken de onderzoekers dat de techniek op andere manieren wel van pas komt. Zo kunnen de draden binnen twee jaar in optische camera’s worden verwerkt. Verder test het team de artificiële spieren als intelligente sensors bij jaloezieën. Als de temperatuur in een kamer stijgt, smelt de was en trekken de draden samen waardoor de zonneschermen dichtgaan. Maar ook hierbij geldt: eerst zien, dan geloven.

Bronnen: Science, Nature NewsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar