KIJK Live! 15 april: Internet of Things en Kees Moeliker

KIJK-redactie

09-04-2014 09:00:12

KIJK Live! 4 - banner

Op dinsdag 15 april wordt de achtste editie van KIJK Live! gehouden. Hier hoor je meer over ‘The Internet of Things’ en een uitdagende onderzoeksexpeditie op de Atlantische Oceaan. Ook zal Kees Moeliker komen vertellen over bizar onderzoek.

Er zijn op dit moment al veel meer dingen op het internet aangesloten dan mensen. In KIJK 5/2014 lees je hoe straks het jampotje met de koelkast en de thermostaat met jouw digitale agenda gaat communiceren. Informaticus Alexander Lazovik (Rijksuniversiteit Groningen) zal op KIJK Live! vertellen over dit Internet of Things. Daarbij zal hij het niet alleen hebben over hoe handig en leuk het ‘dingeninternet’ is, maar ook het opdoemende privacyprobleem bespreken.

Speciale stofboeien

Verder, in de herkansing: marien geoloog Jan-Berend Stuut (NIOZ). Die zou al komen spreken op de vorige KIJK Live!, maar brak in het weekend voor het evenement zijn enkel. Gelukkig mogen we hem op 15 april alsnog verwelkomen. En waar gaat hij het dan over hebben? Afgelopen maanden was hij op expeditie met het onderzoeksschip Pelagia. Het doel: bepalen of woestijnstof dat in de oceaan belandt ervoor kan zorgen dat de klimaatverandering wordt tegengegaan. Onze reportage over deze expeditie is te lezen in KIJK 4/2014. Op KIJK Live! zal Stuut vertellen hoe het onderzoek in zijn werk ging, met speciale stofboeien en al!

Dan hebben we ook nog een praatje van Kees Moeliker, die vaste lezers van KIJK natuurlijk kennen van zijn columns. Ig Nobelprijswinnaar en ‘Eendenman’ Moeliker heeft als bioloog een fascinatie voor (dode) dieren. Zo heeft hij zich ingezet voor de schaamluis als uitstervende diersoort en voor de huismus die Domino Day bedreigde (en daarom werd neergeschoten). Maar het begon allemaal bij die ene eend die tegen het raam van het Natuurhistorisch Museum vloog. Moeliker was hierdoor de eerste bioloog die necrofiele homoseksualiteit bij deze vogelsoort waarnam. Op KIJK Live! vertelt hij in columnvorm wat voor absurde waarnemingen hij nog meer heeft gedaan.

Meer over de overige onderwerpen van deze KIJK Live!-editie lees je hier.

Gratis toegang

KIJK Live! 8 wordt op dinsdag 15 april gehouden in de Berlage meet & workspace, Oudebrugsteeg 9, Amsterdam. De deuren gaan open om 19.30 uur, het officiële programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Daarna is er nog gelegenheid tot borrelen met de overige bezoekers, de sprekers en de KIJK-redactie. Toegang is gratis; wel vragen we een bijdrage van 5 euro als je tijdens de pauze en na afloop gebruik wilt maken van de bar.

Erbij zijn? Geef je op via de site Meet-up!

Beeld: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar