KIJK Live! in Utrecht: wolken en ons klimaat

kijkmagazine

13 November 2015 09:00

Wolken

Op dinsdagavond 24 november is de laatste KIJK Live! van dit jaar, in sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht. Een van de onderwerpen: hoe wolken klimaatvoorspellingen lastig maken.

Hoe heet wordt het straks op aarde? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, en dat is voor een belangrijk deel de schuld van wolken. Die koelen namelijk de aarde af doordat ze zonlicht terugkaatsen – maar hoeveel wolken er zullen zijn als onze wereld warmer wordt, is lastig te berekenen. Stephan de Roode van het TU Delft Climate Institute legt op de KIJK Live! van 24 november uit wat het probleem precies is, en hoe hij en zijn collega’s dat met meetvliegtuigen en geavanceerde rekenmodellen hopen op te lossen.

Verder vertelt sterrenkundige en schrijver Lucas Ellerbroek over het zoeken naar leven op verre planeten, interviewen we strategisch analist Ludy de Vos over de toekomst van de tank, en toont ‘MacGyver-wetenschapper’ Rolf Hut een wel heel bijzondere Sinterklaassurprise. En natuurlijk is er weer een KIJK-pubquiz, om te bepalen wie van de bezoekers de meeste kennis van wetenschap en technologie in huis heeft!

Geef je op!

De locatie van deze KIJK Live! is museum & sterrenwacht Sonnenborgh, Zonnenburg 2, Utrecht (routebeschrijving). Het programma duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur en na afloop een gezellige borrel met sprekers, KIJK-redactie en de andere bezoekers.

Erbij zijn? Geef je dan snel op als bezoeker, want de vorige keer dat we in Utrecht neerstreken, hebben we uiteindelijk mensen teleur moeten stellen omdat de zaal vol zat. Voor de entreeprijs hoef je het niet te laten – want die is er niet! Je betaalt alleen voor eventuele consumpties.

Schrijf je in voor dit evenement door een mail te sturen naar [email protected] met als titel ‘KIJK Live! Utrecht’ en in het bericht de namen van de bezoekers. Of geef je op via de site Meetup.

Beeld: FreeImages.com/Eugene Lubomir


Meer KIJK tipt