KIJK Live! Sidney Smeets over de Kristallnacht

KIJK-redactie

13 November 2013 16:00

Tijdens de derde KIJK Live! vertelde Sidney Smeets over een belangrijke gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog: de Kristallnacht. Bekijk het filmpje van zijn presentatie!

75 jaar geleden werd een Duitse diplomaat vermoord door de jonge Jood Herschel Grynszpan. Het verhaal van Grynszpan, de gevolgen (hij loste hiermee onbedoeld het startschot voor de Kristallnacht en daarmee feitelijk voor de hele Holocaust), en de briljante truc die hij vervolgens bedacht om een showproces af te wenden, vormden het onderwerp van de KIJK Live!-presentatie van advocaat en historicus Sydney Smeets.

De video werd gemaakt door Ralph Mooijekind van VideoDepartment; heel veel dank daarvoor!

Meer weten? Van Sydney Smeets’ hand verscheen onlangs het boek De Wanhoopsdaad bij uitgeverij Balans. Verder vind je in KIJK 12/2013 het artikel ‘Van wanhoopsdaad tot massamoord‘, waarin Smeets als geïnterviewde aan het woord komt.

Bekijk ook de column van Diederik Jekel, die tijdens dezelfde KIJK Live!-editie sprak over KIJK, Sanoma en de toekomst van wetenschap in het algemeen, en de presentatie van Martin Eversdijk over bloedspattenanalyses en Dexter. De filmpjes van de overige sprekers verschijnen binnenkort op deze website.

Wil je een keer aanwezig zijn bij KIJK Live! dan kun je je aanmelden via Meet-up. De eerstvolgende editie is op maandag 9 december in de Meet and Workspace van de Beurs van Berlage, Amsterdam. Toegang is gratis; inloop vanaf 19.30 uur.

Foto: Erik de Klein


Meer Nieuws