KIJK’s NIMBY-onderzoek in de media

KIJK-redactie

09-05-2014 16:00:10

Nimby-symbolen

Dat onderwerpen uit KIJK mensen aan het denken zetten, wordt maar weer eens bewezen. Ons NIMBY-onderzoek kwam uitgebreid in de media.

Hoe is het gesteld met de Nederlandse NIMBY’s? Dat liet KIJK onderzoeken door bureau Team Vier. Het blijkt dat er heel wat ‘Not In My BackYard-ers’ rondlopen op dit kleine stukje aarde. Zo zou 28 procent van de Nederlanders die in principe vóór windenergie zijn toch bezwaar hebben tegen windmolens.

‘Ik ben ook een NIMBY!’

Het onderzoek bleef niet onopgemerkt. Radiostation Q-Music wilde er snel het fijne van weten en pleegde een belletje met KIJK-hoofdredacteur Vivianne Bendermacher. (Zij werd hierbij meteen omgeroepen tot ‘het lekkere wijf van kwart voor vijf’, maar dat terzijde.) In het gesprek kwamen de NIMBY’s aan bod, maar ook de YIMBY’s: Yes In My Backyard! Vivianne legde bovendien uit dat zij, tot haar grote schrik, zelf ook een NIMBY is.

Ook werd Vivianne opgebeld door Radio NOP. In dit radioprogramma kwam onder meer de term NIABY (Not In Anyone’s BackYard) voorbij. Bovendien werd een tipje van de sluier opgelicht van het coveronderwerp van de volgende KIJK, die van 28 mei tot en met 25 juni in de winkels ligt.

Andere media-aandacht

Het NIMBY-onderwerp werd niet alleen aangesneden op de radio, maar ook in diverse kranten en op internet. Metro besteedde de meeste aandacht aan de groepen NIMBY’s. Zo vermeldde de krant dat vrouwen meer NIMBY-gedrag vertonen dan mannen en zijn ook ouderen wat meer NIMBY-achtig dan jongeren. NU.nl lichtte het voorbeeld van de pedoseksuelen uit. Van de op zich al kleine groep Nederlanders die überhaupt vindt dat een pedofiel ergens moet kunnen wonen, wil ruim de helft ze niet in hun buurt. Ook Energeia, een internetkrant voor mensen die werken met elektriciteit, gas en duurzaam opgewekte energie, schreef een a4tje vol over het artikel. Het onderzoek heeft dus aardig wat stof doen opwaaien in de media.

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: Hein de KortPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws