Lander rode planeet krijgt groen licht

kijkmagazine

21-05-2014 09:00:18

InSight - header

Een nieuwe Marslander die het binnenste van de rode planeet gaat onderzoeken, mag worden gebouwd, zo heeft een NASA-comité besloten.

De geplande Marslander InSight is weer een belangrijke mijlpaal gepasseerd: een comité van de NASA heeft toestemming gegeven om de lander echt in elkaar te gaan zetten. Vanaf november dit jaar kunnen de diverse componenten, die verspreid over de wereld worden gemaakt, worden samengevoegd tot een geheel. Plan is om de lander in het voorjaar van 2016 te lanceren.

Europese instrumenten

Eenmaal aangekomen op Mars zal InSight vanaf zijn locatie in de buurt van de evenaar met diverse instrumenten het binnenste van de rode planeet gaan onderzoeken. Onder andere werkt de Franse ruimtevaartorganisatie CNES samen met andere Europese partijen aan het experiment SEIS (Seismic Experiment for Internal Structure). Dit moet trillingen in de bodem gaan meten, veroorzaakt door bijvoorbeeld ‘Marsbevingen’ en inslagen van meteorieten.

Verder zal InSight een staaf in de Marsbodem slaan, tot op een diepte van 3 tot 5 meter. Daar meten sensors (in de Heat Flow Probe, te zien op het plaatje hieronder) hoeveel warmte er uit het binnenste van de planeet komt. Dit experiment wordt gebouwd door de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR. InSight leunt dus, hoewel het een NASA-missie is, flink op de technologische bijdragen van Europese partijen.

InSight - inschriften

Californische ‘first’

Als alles volgens plan verloopt, wordt InSight gelanceerd in maart 2016, vanaf de Vandenberg-luchtmachtbasis, te Californië. En dat zal, zo meldt de NASA, de eerste keer zijn dat een ruimtemissie vanuit deze staat naar een andere planeet wordt gestuurd.

Bron: NASA

Beeld: NASA/JPL-CaltechPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar