Landingsplek op komeet krijgt naam

kijkmagazine

06-11-2014 11:00:39

Landingssite Philae - header

De plek waar de Rosetta-lander Philae zal landen, is na een wedstrijd vernoemd naar een Egyptisch eiland.

Volgende week woensdag is het zover: dan zal de lander Philae, die het onbemande ruimtescheepje Rosetta bij zich heeft, worden neergezet op de komeet waar de sonde begin augustus aankwam. Deze week maakte de ESA de nieuwe naam van de landingsplek bekend: Agilkia.

Site J

Eerder werd de meest geschikte locatie voor de landing simpelweg aangeduid met ‘Site J’. In oktober schreven Europese ruimtevaartorganisaties echter een wedstrijd uit, om een naam te vinden die meer tot de verbeelding sprak. Meer dan achtduizend inzendingen kwamen binnen, waaruit een jury de winnaar koos.

En waarom dan Agilkia? Dit is het eilandje in de Nijl waar een aantal bouwsels uit het oude Egypte, afkomstig van het eiland Philae (waar dus de lander zelf naar is vernoemd), met veel pijn en moeite naartoe werd verplaatst. Philae zou namelijk deels overstromen door de bouw van de Aswandam, en men wilde niet dat hierbij allerlei waardevolle archeologische sites, zoals de Tempel van Isis (niet gelieerd aan), verloren zouden gaan.

Niet zo origineel

De winnaar van de wedstrijd mag volgende week naar het Space Operations Control Center van de ESA om de landing van Philae op Agilkia live te volgen. Een mooie beloning voor een niet bijster originele inzending; meer dan 150 ander deelnemers stelden ook Agilkia voor als nieuwe naam voor ‘Site J’.

Bron: ESA

Beeld: ESA/Rosetta/NAVCAMCC BY-SA IGO 3.0 (uitsnede)Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis