VTOL-vliegtuigje Lilium maakt eerste vlucht

Naomi Vreeburg

22-04-2017 13:00:48

lilium

Het kleine, verticaal opstijgende privétoestel Lilium maakte onlangs de eerste vlucht. Bekijk het filmpje!

Vorig jaar schreven we al over Lilium, een privévliegtuigje met elektrische motoren dat je in feite vanuit je achtertuin kon laten opstijgen. En hoewel Lilium meer lijkt op een computermuis dan op een toestel dat ook echt kan vliegen, heeft de Duitse startup – afkomstig van het incubator van het ESA – toch bewezen dat Lilium de lucht weet te trotseren.

Recreatieve vluchten

Het funky vliegtuigje heeft geen grote landingsbaan nodig, omdat het verticaal opstijgt om vervolgens horizontaal verder te vliegen. Hoe een prototype van het toestel dit kunstje onlangs voor het eerst flikte, zie je in onderstaand filmpje!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Volgens de ESA is het vliegtuigje bedoeld voor recreatieve vluchten overdag tot 3 kilometer hoogte. Alleen bij goede weersomstandigheden en wanneer het niet al te druk is in het luchtruim. En je hebt minimaal 20 uur training nodig om in het toestel te vliegen. (We vragen ons wel af hoe het verkeer met deze privévliegtuigjes moet worden gereguleerd.)

2018?

De ESA meldde vorig jaar overigens dat Lilium in 2018 up-and-running moest zijn, maar CEO Daniel Wiegand vertelde in een interview met WIRED dat het toestel nu nog een aantal jaar gaat worden getest voordat het op grote schaal de lopende band af zal rollen. En dat is jammer, want als het op deze (privé)toestellen aankomt, hebben we weinig geduld… We want one!

Bronnen: Wired, The VergePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes