‘Mens, ik wou dat ik jouw problemen had’

VB

16-11-2013 16:00:08

Vivianne 2011

Als je ons Nederlanders iets kunt toedichten, is het wel het hebben van een mening. En wat laten we die graag gevraagd en ongevraagd horen.

Of het nou over Zwarte Piet, de NS, Europa, de crisis, de media of vaccinaties gaat; wij willen er het liefst allemaal ons al dan niet deskundige zegje over doen. Vaak leidt dat tot heftige discussies, die vooral op sociale media ontaarden in respectloze, ordinaire en soms zelfs racistische ruzies.

Maar hoe gênant de ‘conversaties’ ook kunnen worden; in een land waar het gesprek van de dag zomaar kan gaan over een feesttraditie die al dan niet racistisch zou zijn, gaat het natuurlijk eigenlijk hartstikke goed. Een vroegere hoofdredacteur van mij verzuchtte bij ergernissen van ondergetekende weleens: “Mens, ik wou dat ik jouw problemen had.”

Precies dat moeten ze in landen als Syrië, Somalië, Afghanistan, en Irak denken als ze een glimp zouden meekrijgen van waarover onze bevolking zich zoal druk maakt. Deze vier landen bungelen namelijk helemaal onder aan de Global Peace Index 2013. (Nederland staat overigens op nummer 22, twaalf plaatsen onder België.) In die landen is discussiëren met beledigende uitspraken op sociale media een utopie.

En dat zal het waarschijnlijk de komende decennia ook wel blijven. Want zelfs al keert daar de rust weer, dan nog is de kans dat het binnen tien jaar opnieuw misgaat 60 procent. In de toekomst staan onder meer India en de Filippijnen hetzelfde lot te wachten. Dat en meer blijkt uit de opzienbarende oorlogschecklist die journalist Tim van Ham voor KIJK 13/2013 opstelde.

Wie hierna toe is aan iets luchtigers… Lees het artikel ‘Het kale wapen tegen ouderdom’ in dezelfde editie. Daar vind je mijn favoriete dier: de naakte molrat. Een fascinerend dier dat nooit kanker krijgt, een waanzinnig hoge pijngrens heeft en bizar oud wordt.

Deze redactionele column vind je ook terug in KIJK 13/2013.

Beeld: Studio 5982Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis