Muizen minder agressief gemaakt

KIJK-redactie

21 June 2012 16:00

Ongecontroleerde agressie kan worden geblokkeerd in muizen. Dit kan ons veel leren over hoe extreem geweld werkt bij de mens.

Waar komt extreem geweld vandaan, zoals bij Anders Breivik die vorig jaar 77 mensen doodde? Een tekort aan het eiwit monoamine oxidase A (MAO A) is een belangrijke oorzaak van extreem agressief gedrag bij mensen én muizen, zo schreven we al in KIJK 7/2012. Maar hoe het precies werkt, is nog niet duidelijk. Farmacoloog Marco Bortolato van de Universiteit van Southern California en collega’s hebben nu aan ons begrip van dit eiwit bijgedragen door agressie in muizen zónder MAO A te stoppen.

In agressieve muizen zonder MAO A gaan verwerkingsprocessen in de hersenen anders dan bij gewone muizen. Zo vonden Bortolato en zijn team een ander eiwit in de hersenen, de NMDA-receptor, dat langer doorwerkt dan normaal bij een tekort aan MAO A. De NMDA-receptor speelt een rol bij het verwerken van informatie uit de omgeving en is ook verantwoordelijk voor emotionele reacties hierop. Door deze receptor te blokkeren, vertoonden muizen zonder MAO A geen extreem agressief gedrag meer.

Hoewel levenservaring een grote invloed heeft op gedrag, laat dit onderzoek zien dat agressie ook wordt beïnvloed door biologische processen rond de eiwitten MAO A en de NMDA-receptor. “De ontdekking dat het blokkeren van de NMDA-receptor extreme agressie onderdrukt, heeft veel potentie”, zegt Bortolato. “Misschien kan het in de toekomst iets betekenen op therapeutisch gebied.”

De wetenschappers kijken nu naar de bijwerkingen van het blokkeren van de receptor.

Bronnen: Journal of Neuroscience, University of Southern California via EurekAlert!

Beeld: Aaron Logan/Wikimedia Commons










Meer Nieuws