Musk wil gedachten downloaden

Naomi Vreeburg

29-03-2017 11:00:55

ty tashiro

Er is een nieuw bedrijfje, Neuralink Corp, geregistreerd in Californië dat uiteindelijk implantaten moet bouwen om A.I. de baas te blijven.

Musk is al een tijdje bezig met (de gevaren van) kunstmatige intelligentie. Zo schreef hij begin 2015 een open brief waarin hij, samen met onder andere Stephen Hawking, zijn angst over A.I. uitte. Datzelfde jaar investeerde de Tesla-topman een miljard in OpenAI, het bedrijf dat onderzoek doet naar de mogelijkheden op A.I.-gebied…

En nu heeft de entrepreneur wederom een nieuwe onderneming opgestart die is gemoeid met kunstmatige intelligentie. Dit bedrijfje moet een implantaat ontwikkelen dat gedachten kan downloaden en uploaden, zodat onze hersenkracht wordt verbeterd en we de ontwikkelingen in A.I. bij kunnen benen. Dit liet Wall Street Journal deze week weten, waarna het nieuws via Twitter werd bevestigd door meneer Musk himself.

Neuralink Corp

Hoe die chip – de neural lace – precies moet werken? Daar is, zoals veel ondernemingen die Musk aankondigt, nu nog bijna niets over te zeggen. Neuralink Corp, zoals het nieuwe bedrijf wordt genoemd, bevindt zich nog in een ‘embryonaal stadium’. Volgende week zou hij meer details over de onderneming bekendmaken, zo tweette hij dinsdagavond.

Neuralink Corp staat nu in Californië ingeschreven als medisch onderzoeksbedrijf. Musk wil de implantaat dan ook eerst ontwikkelen om het leven van mensen met de Ziekte van Parksinson en met epilepsie draaglijker te maken. Een slimme zet, want onderzoek naar medische hulpmiddelen wordt sneller geaccepteerd voor menselijk gebruik dan onderzoek naar een chip die ons moet helpen A.I. de baas te blijven.

Naast de ethische bezwaren zijn er nog meer hordes die Musk moet nemen voordat het implantaat onze hersenkracht mag verbeteren. Chirurgische ingrepen in de hersenen zijn geen piece-of-cake, het risico dat er iets mis gaat, is nog altijd aanwezig. Ook weten we maar weinig over hoe zenuwcellen data overbrengen en opslaan. Iets wat de implantaat moet nabootsen.

Concurrentie

Bovendien heeft Musk concurrentie. Bryan Johnson investeerde vorig jaar ruim 100 miljoen dollar in zijn eigen start-up Kernel. Met een speciaal apparaat wil hij het geheugen en de menselijke intelligentie verbeteren. En DARPA werkt aan een systeem dat de zintuigen van soldaten moet verbeteren. Helaas hebben we van beide partijen nog geen prototype kunnen aanschouwen. Het blijft dus een gevalletje: eerst zien, dan geloven.

Bronnen: BBC, The VergePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis