NASA zegt nee tegen James ‘Avatar’ Cameron

André Kesseler

30 March 2011 10:00

De beroemde regisseur James Cameron was met de NASA in gesprek over het plaatsen van 3D-camera’s op de nieuwe Marsrover Curiosity. Maar de ruimtevaartorganisatie heeft zich bedacht.

Op dit moment wordt nog hard gebouwd aan de Marsrover Curiosity, die de kleinere verkenners Spirit en Opportunity op het Marsoppervlak moet gaan vergezellen. De Curiosity is twee keer zo lang en met 900 kilogram vijf keer zo zwaar als de huidige Marsrovers. Zijn indrukwekkende formaat zorgt ervoor dat hij zich op zijn zes wielen sneller en verder kan verplaatsen dan zijn voorgangers.

Oscar-verzamelaar Cameron (bekend van onder meer Titanic, Avatar, Aliens en de eerste twee Terminator-films) wilde op de uitschuifbare mast van de nieuwe Marsrover een 3D-zoomcamera plaatsen. De opnamen zouden dan worden gebruikt om bioscoopbezoekers in felrealistisch detail als het ware met de rover mee te laten rijden.

Maar het lijkt erop dat de NASA het niet aandurft. Het project gaat in totaal zo’n 2,5 miljard dollar (1,6 miljard euro) kosten en de kans dat iets iets misgaat als er een door een externe partij ontwikkeld systeem aan de rover wordt toegevoegd, is schijnbaar te groot.

De Curiosity gaat vanaf 2012 onderzoek doen naar leven op Mars.

Bronnen: The Independent

Beeld: NASA/Jet Propulsion Laboratory


Meer Nieuws