Nepvaccinaties CIA zorgen voor echte problemen

kijkmagazine

21 July 2011 09:00

Krant 'Bin Laden Killed...' voor Witte Huis

De nepvaccinaties die de CIA uitvoerde in Pakistan zijn slecht voor het echte vaccinatieprogramma, stellen wetenschappers.

Vorige week was het te lezen op KIJK.nl: de VS hebben geprobeerd het DNA van de familie Bin Laden te pakken te krijgen via een nepvaccinatieprogramma. Dat schreef althans de Britse krant The Guardian; de CIA zwijgt in alle toonaarden. Het verhaal was dat er een nepvaccinatieprogramma was opgezet in Abbottabad in Pakistan, waarbij de bevolking kosteloos werd gevaccineerd tegen hepatitis B. Die campagne zou een dekmantel zijn om, op de een of andere manier, DNA van de Bin Ladens te ontfutselen.

Er was onmiddellijk kritiek op de actie. Het vaccinatieprogramma begon namelijk in de arme wijk Nawa Sher, maar vertrok na minder dan een maand naar de rijkere wijk waar Bin Laden zou wonen. Een volledige hepatitis B-vaccinatie bestaat echter uit drie doses, waarvan de tweede minstens een maand na de eerste wordt gegeven.  Hoogstwaarschijnlijk zijn de inwoners van Nawa Sher nu dus nog niet beschermd tegen de ziekte.

Inmiddels zijn er nog meer tegengeluiden te horen. Een aantal wetenschappers in het land vrezen namelijk dat deze verhalen (of ze nu waar zijn of niet) het échte vaccinatieprogramma flink onder druk zouden kunnen zetten. Dat is al fragiel, omdat veel Pakistanen geloven in geruchten dat vaccinaties eigenlijk deel uitmaken van een moslimsterilisatiecampagne uit het Westen. Daardoor halen veel Pakistanen geen vaccinatie en worden vaccinatieartsen bedreigd, gekidnapt of zelfs gedood.

Dit nieuwe gerucht zou er wel eens voor kunnen zorgen dat nog minder Pakistanen meedoen aan het vaccinatieprogramma, zo vrezen gezondheidswetenschappers. “Dit is een enorme tegenslag bij het uitroeien van polio”, aldus Anita Zaidi, afdelingshoofd kindergeneeskunde aan de Aga Khan-universiteit in Karachi. Overigens zijn er anderen die niet geloven dat dit laatste gerucht nog veel meer schade kan berokkenen.

Dat het vaccinatieprogramma fragiel is, is ook terug te zien in de cijfers. Pakistan is één van de slechts vier landen waar polio nog voorkomt, en in 2011 zijn er al 59 kinderen verlamd door het virus. Ook komen mazelen nog ontzettend veel voor; jaarlijks sterven er 20.000 kinderen aan deze ziekte. Om daar iets aan te doen, is een betrouwbaar vaccinatieprogramma onmisbaar – maar dan moet de VS natuurlijk geen roet in het eten gooien…

Meer over vaccinaties lees je in KIJK 9/2011, in de winkel van 29 juli tot en met 25 augustus.

Bron: Nature News

Beeld: Jewel Samad/AFP/ANP


Meer Nieuws