Neushoorns met spionageapparatuur uitgerust

Naomi Vreeburg

20-07-2015 16:00:11

Een ingebouwde camera, hartmonitor en GPS moeten stropers een halt toeroepen.

Elke zes uur wordt een neushoorn in Afrika gedood om zijn hoorns. En dit terwijl er nog maar zo’n 29.000 in het wild rondstampen. Er zijn dan ook al heel wat middelen ingezet zoals drones en soldaten, om stropers te slim af te zijn of te arresteren na hun misdaad. Maar helaas gaan de meesten nog altijd vrijuit. Een nieuw systeem moet hier verandering in gaan brengen.

Protect RAPID werkt als volgt: een hartmonitor en GPS worden in het lichaam van de neushoorn gebracht. De hartmonitor geeft een alarm af wanneer het dier wordt vermoord of verwond. Vervolgens is er binnen een paar minuten een helikopter ter plaatse. Zo hebben de stropers weinig tijd om de kostbare delen van het dier af te snijden en te ontsnappen. Bovendien worden de hoorns uitgerust met ingebouwde camera’s die de stropers in beeld kunnen krijgen.

Neushoorns spionageapparatuur

Een van de bedenkers Paul O’Donoghue met een neushoorn waarbij het systeem zojuist is ingebracht.

Volgend jaar zal de apparatuur voor het eerst worden ingebracht bij een groep zwarte neushoorns in Zuid-Afrika. De Britse bedenkers van het systeem bekijken ondertussen of het ook kan helpen om andere bedreigde diersoorten, zoals tijgers en olifanten, te beschermen.

Bronnen: The IndependentPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws