Nieuwe aanwijzing verdwijning Amelia Earhart?

André Kesseler

25-06-2013 16:00:35

Luchtvaartpionier Amelia Earhart blijft de gemoederen bezighouden. Er zijn oude foto’s opgedoken van het eiland waar ze mogelijk is terechtgekomen. En die opnamen werden vlak na haar verdwijning gemaakt…

Earhart was bezig aan een poging om als eerste vrouw de wereld rond te vliegen. Op 2 juli 1937 vloog ze van Nieuw-Guinea naar Howland Island, een eilandje in de Grote Oceaan, maar raakte uit koers en verdween.

De International Group for Historic Aircraft Recovery, kortweg TIGHAR, is al jaren bezig om te achterhalen wat er nu eigenlijk met Earhart is gebeurd. Deze organisatie denkt dat ze een noodlanding heeft gemaakt op het rif van Nikumaroro, een onbewoond eilandje op 560 kilometer van haar oorspronkelijke doel. En nu zijn er in het archief van het New Zealand Air Force Museum in Christchurch foto’s opgedoken van dat eiland. Het gaat om 45 opnamen en een stukje papier met de naam Gardner Island, de vroegere naam van de atol.

Amelia_Earhart

De foto’s werden genomen op 1 december 1938, zo’n vijftien maanden na de verdwijning van de Amerikaanse. Bij TIGHAR staan ze te trappelen om de foto’s te kunnen bestuderen in de hoop dat er bijvoorbeeld sporen te zien zijn van Earharts toestel, een Lockheed 10E ‘Electra’.

Hert nieuws van de foto’s komt nog geen maand na het bericht dat TIGHAR tijdens een zoektocht met een multi-beam sonar voor de kust Nikumaroro een verstoring in de zeebodem heeft aangetroffen.

Bron: Discovery News

Beeld: TIGHARPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar