Nobelprijs vrede voor beschermen van vrijheid van meningsuiting

Karlijn Klei

08 October 2021 11:42

nobelprijs

Voor hun kritische onderzoeksjournalistiek waarmee ze strijden voor het vrije woord, kregen Maria Ressa en Dmitry Muratov de Nobelprijs voor de vrede.

Het Noorse Nobelcomité in Oslo kende vanochtend de Nobelprijs voor de vrede 2021 toe aan twee journalisten: de Filipijnse Maria Ressa en de Russische Dmitry Andreyevich Muratov. Ze ontvingen de prijs voor hun moedige inzet om het vrije woord te beschermen. Deze vrijheid is ‘een noodzakelijke voorwaarde voor democratie en blijvende vrede’, aldus het comité.

Ook vertegenwoordigen Ressa en Muratov volgens het comité alle journalisten die opstaan voor het vrije woord ‘in een wereld waarin democratie en persvrijheid steeds meer onder vuur liggen’.

Lees ook:

Ressa

Maria Ressa legde machtsmisbruik, geweld en groeiend autoritarisme bloot in haar geboorteland de Filipijnen. In 2012 was ze een van de oprichters van Rappler; een digitaal mediabedrijf en nieuwswebsite voor onderzoeksjournalistiek. Als ceo en journalist van Rappler zoomde ze onder meer in op de regime van president Rodrigo Duterte ‘The Punisher’ en diens controversiële en zeer bloederige anti-drugscampagne. Het dodenaantal liep zo hoog op, dat men het spreekt van ‘een oorlog tegen de eigen bevolking’.

Ressa en Rappler documenteerden ook hoe sociale media in de Filipijnen gebruikt wordt om nepnieuws te verspreiden, politieke tegenstanders lastig te vallen en de publieke discussie te manipuleren.

Het is niet de eerste keer dat Ressa geroemd wordt om haar inzet voor het vrije woord. Zo ontving ze in 2018 de Gouden Pen van de Vrijheid en werd ze samen met een aantal andere journalisten in hetzelfde jaar door Times Magazine uitgeroepen tot Persoon van het Jaar.

Muratov

Dmitry Andreyevich Muratov strijdt al decennia voor het vrije woord in Rusland. In 1993 was hij een van de oprichters van onafhankelijke krant Novaja Gazeta, die bekendstaat om hun kritische standpunt jegens de Russische machthebbers. De Gazeta, waar Muratov in 1995 hoofdredacteur van werd, voorziet lezers van informatie die andere mediaplatformen in het gecensureerde Rusland zelden bieden.

Sinds de oprichting heeft Novaja Gazeta kritische artikelen gepubliceerd over onder meer corruptie, politiegeweld, onwettige arrestaties en verkiezingsfraude, aldus het Nobelcomité. Tegenstanders van de krant reageerden daarop met bedreigingen, geweld en zelfs moord. Sinds 1993 zijn er zes journalisten van de Gazeta gedood, waaronder Anna Politkovskaya in 2006, die onthullende artikelen schreef over de oorlog in Tsjetsjenië.

Ondanks de dreigingen weigert Muratov de onafhankelijke positie van de krant op te geven en ‘blijft hij het recht van journalisten om te schrijven wat en waarover ze willen, te verdedigen, zolang ze de beroepsethiek respecteren’, aldus het comité.

Bron: Nobelprize.org

Beeld: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Mens