Oegandees ijzerhout ideaal voor chimpanseebedden

KIJK-redactie

17-04-2014 09:00:34

Chimpansees geven de voorkeur aan Oegandees ijzerhout om hun bedden mee te bouwen. Dit stevige hout zorgt voor een comfortabel en veilig bed.

Chimpansees gebruiken takken om nesten te bouwen in bomen. Ze slapen daarbij vaker in bepaalde boomsoorten dan in andere. Om erachter te komen wat de reden daarvoor was, bekeken wetenschappers 1844 apennesten. Ook bepaalden ze de stijfheid en buigsterkte van 326 takken van zeven boomsoorten die vaak door de apen worden gebruikt. Bovendien bekeken ze het oppervlak van de bladeren en de structuur van de verschillende boomsoorten. Hoewel maar 9,6 procent van de bomen in het gebied Cynometra alexandri (ook wel Oegandees ijzerhout genoemd) waren, bevond 73,6 procent van de nesten zich in deze bomen, zo bleek uit het in PLOS ONE gepubliceerde onderzoek.

Comfortabel bed

De takken van deze boomsoort bleken erg stevig te zijn. Daardoor is het risico dat een tak breekt en de aap tijdens zijn slaap valt klein. Ook hebben takken van Cynometra alexandri veel vertakkingen. Dit helpt de chimpansee om een stevig nest te bouwen. Beide eigenschappen zorgen voor een comfortabele nachtrust.

Daarnaast heeft de boomsoort een heleboel kleine bladeren. Zo’n dicht bladerdek kan dienen als isolatie en de aap zo helpen bij zijn temperatuurhandhaving. Bovendien kunnen deze bladeren dienst doen als barrière voor muggen en zo ziekteverwekkers buiten houden.

Bronnen: PLOS ONE, PLOS via EurekAlert!

Beeld: David SamsonPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis