Olie in pizza blijkt goed tegen wintervirus

KIJK-redactie

12-02-2014 09:00:35

Pizza

De oregano-olie in pizza’s bevat een stof die effectief is tegen het besmettelijke norovirus.

Wetenschappers van de Universiteit van Arizona hebben ontdekt dat de stof carvacrol, die verwerkt zit in oregano-olie, het norovirus afbreekt. Tijdens hun experimenten was te zien hoe carvacrol direct de eiwitmantel van het virus aanviel, die daardoor werd afgebroken. Door de werking van carvacrol zou het voor een antistof mogelijk zijn om de binnenkant van het virus te bereiken en het virus te doden. Doordat carvacrol de eiwitten aanvalt en niet het virus zelf, is het bovendien erg onwaarschijnlijk dat er resistentie tegen de stof wordt ontwikkeld.

Geen pizza-dieet

Het norovirus, ook wel het wintervirus genoemd, is een besmettelijke buikgriep waarbij je veel last hebt van braken en diarree. Vooral scholen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen hebben vaak problemen met het virus omdat het zo besmettelijk is. Het wordt ook wel wintervirus genoemd omdat deze buikgroep vooral voorkomt tussen november en maart. Jaarlijks worden in Nederland zo’n 500.000 mensen ziek van dit virus.

Mocht je tijdens deze wintermaanden nou een van die 500.000 pechvogels zijn die te maken krijgt met het Norovirus, dan heeft het geen zin om heel veel pizza te gaan eten. Daar zit namelijk niet genoeg carvacrol in. Dat is maar goed ook, want hoewel carvacrol niet giftig is, zou een grote hoeveelheid van de stof in pizza niet bepaald smakelijk zijn. Het geeft namelijk een branderig gevoel en zorgt voor gevoelloosheid van de tong.

Bronnen: Journal of Applied Microbiology, Wiley via EurekAlert!

Beeld: Scott BauerPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis