Olympiërs leven langer dan algemene bevolking

KIJK-redactie

14-12-2012 16:00:59

Golfen

Oud-Olympiërs leven gemiddeld 2,8 jaar langer dan mensen die geen sport beoefenen. Maar het maakt niet uit of je in de Holland Acht roeit of met je clubs op de golfbaan staat.

Als Olympische sporter heb je een verhoogde levensverwachting, zo beweert een onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal. Een tweede onderzoek, gepubliceerd in dezelfde editie, komt met nog betere conclusie: het maakt niet eens uit welke sport je beoefent. Uitzondering daarop is wanneer je als olympiër een heel erg fysieke sport als boksen beoefend. Rake klappen kunnen weleens blijvende schade veroorzaken.

Medailles

Voor het eerste onderzoek bekeek een team van wetenschappers uit Australië, Amerika en Nederland 15.174 sporters afkomstig uit negen landen. Deze sporters wonnen hun Olympische medaille tijdens verschillende Spelen tussen 1896 en 2010. De medaillewinnaars werden vergeleken met de algemene bevolking en bleken gemiddeld langer te leven. Of de gewonnen medaille goud, zilver of brons was, maakte overigens niets uit voor de levensverwachting van de sporter.

Waarom deze sporters langer leven, laat het onderzoek buiten beschouwing. De onderzoekers uiten enkel hun verwachting: genetische factoren, lichamelijke activiteit, een gezonde levensstijl, en het goede leven en de status die bij topsport komen kijken.

Golfen of roeien?

Het tweede onderzoek bekeek juist het sterfterisico van Olympische sporters. Heel intensief sporten zou namelijk zijn tol eisen. De onderzoekers vragen zich daarom af in hoeverre de intensiviteit van de sport invloed heeft op iemands sterfterisico. Hiervoor onderzochten de wetenschappers 9889 atleten van wie de leeftijd van overlijden bekend is en die 43 verschillende sporten beoefenden. En wat blijkt? Zeer intensieve sporten als roeien en wielrennen vergroten je levensverwachting evenveel als een minder intensieve sport als golfen.

Niet getreurd voor sporters die het nooit tot dit topevenement hebben geschopt. Volgens de onderzoekers kan 150 minuten intensief sporten per week al zorgen voor een langer leven.

Bronnen: British Medical Journal, British Medical Journal via EurekAlert!



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar