Onbemande helikopter wijst Marsrover de weg

Naomi Vreeburg

26-01-2015 13:00:25

Een helikopterdrone van NASA moet de afstand die Marsrovers dagelijks afleggen verdrievoudigen. Bekijk het filmpje.

Tegenwoordig lijken drones overal voor te worden ingezet. Zo moet de ambulance-drone levens gaan redden, de pakjesdrone post bezorgen en de anti-drone weer andere onbemande vliegtuigjes uit de lucht knallen. En als het aan NASA’s Jet Propulsion Laboratory ligt, vliegen UAV’s binnenkort ook op Mars om rovers de weg te wijzen.

Maak kennis met de Mars Helikopter; een 1,1 meter grote ‘tissuedoos’ die als een soort opzetstuk moet gaan dienen voor de rovers die de Rode planeet bekennen. Bijna elke dag zou de drone een paar minuten voor zijn karretje uitvliegen om de meest gunstige route uit te stippelen. Door het oneffen landschap komen de rovers namelijk nog wel eens vast te zitten. De Mars Helikopter zou deze hindernissen kunnen helpen omzeilen, zodat de afstand die de Marsrover af kan leggen wordt verdrievoudigd.

Een ander klusje dat de onbemande helikopter voor zijn rekening krijgt, is het in kaart brengen van de meest interessante plaatsen voor de rover om monsters van de Rode planeet en stenen te verzamelen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Een aantal prototypes worden op dit moment getest. NASA zoekt nog naar oplossingen om de Mars Helikopter bestand te maken tegen de ruwe omgeving, maar toch nog licht genoeg te houden zodat de drone in de lucht kan blijven hangen. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voordat het onbemande hulpje zijn steentje zal bijdragen.

Bronnen: Popular Science, NASA, EngadgetPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar