Oogbewegingen kunnen hersenziekten vaststellen

kijkmagazine

09-01-2018 10:59:48

oogbewegingen

Dit nieuwe systeem kan aan de hand van oogbewegingen snel vaststellen of je een hersenziekte hebt.

Je ogen zeggen veel over jezelf. Je blik kan niet alleen verraden hoe je je voelt, maar je ogen kunnen zelfs helpen met diagnoses stellen. Zo kunnen afwijkende oogbewegingen bijvoorbeeld duiden op autisme, Parkinson of een hersenschudding.

RightEye, gespecialiseerd in gezondheidstechnologie, maakt nu handig gebruik van deze informatie. Het bedrijf heeft een eye-trackingsysteem ontwikkeld: EyeQ. Dit is een systeem dat oogbewegingen kan volgen. Niets nieuws natuurlijk, maar aan de hand van deze bewegingen kan EyeQ zelf vaststellen of er aanwijzingen zijn voor een hersenziekte.

Samenwerking

Hoe het systeem dat precies doet? Voor de verschillende ziekten zijn verschillende EyeQ-testen ontwikkeld. Over het algemeen bestaat een test uit het met je ogen volgen van een puntje op een computerscherm of het ‘uit de lucht’ schieten van ruimteschepen. Tijdens deze tests wordt er gekeken naar oogbewegingen en de reactietijd.

Het EyeQ-systeem meet op deze manier de samenwerking tussen je ogen en je hersenen. Het vinden van afwijkingen in deze samenwerking kan ervoor zorgen dat ziekten eerder gevonden worden dan wanneer serieuze klachten optreden.

Daarnaast kan het systeem ook laten zien hoe het gebruik van zicht de prestatie van atleten kan beïnvloeden én onderzoeken of lees- of leerproblemen bij kinderen veroorzaakt worden door problemen met hun zicht of dat het een meer psychologische reden heeft. Met deze resultaten kunnen de gepaste behandelingen worden gevonden.

Blijven verbeteren

Adam Gross, CEO en medeoprichter van EyeQ, vertelt dat het systeem al op bijna tweehonderd verschillende locaties wordt gebruikt. Dit zijn met name scholen, klinieken en ziekenhuizen. Ze zitten uiteraard niet stil en zijn druk bezig met het verbeteren van het systeem. Aankomende februari hopen ze een nieuwe versie op de markt te brengen.

Bronnen: RightEye, Engadget

Lees ook:

KIJK 1/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis