Oudste wijnkelder ooit gevonden

KIJK-redactie

23-11-2013 13:00:39

Onderzoekers hebben tijdens opgravingen in Israël een wijnkelder van bijna vierduizend jaar oud ontdekt. Het is de grootste en oudste opslag ooit gevonden in het gebied.

Een wijntje op zijn tijd kan nooit kwaad. Zo dachten onze verre voorouders er ook over: onderzoekers hebben namelijk in Israël de grootste en oudste wijnopslag in het Nabije Oosten opgegraven. De opslag bestaat uit veertig kruiken met een capaciteit van ongeveer 2000 liter. Dat zijn dus bijna drieduizend wijnflessen vol.

Onder een dikke laag stof

De wijnopslag ligt bij een Israëlisch dorpje en dateert van ongeveer 1700 voor Christus. Wetenschappers denken dat deze voorraad alleen door de elite uit het dorp werd gebruikt. De opslag lag namelijk naast de feestzaal, waar hoogstwaarschijnlijk de wijn werd geserveerd aan buitenlandse gasten, samen met geitenvlees.

wijnflessen

Tijdens een aardbeving is de opslag en de feestzaal onder een dikke laag bakstenen en stof verdwenen. Daardoor is de voorraad wel goed bewaard gebleven en kunnen we zelfs een aantal ingrediënten van de wijn herleiden. Populaire toevoegingen waren in die tijd honing, mint, kaneelschors, jeneverbessen en hars. Dit recept is overigens niet uitgevonden door de Israëli’s, maar komt uit Egypte, waar het als medicinale wijn werd geschonken.

Smaak van vroeger 

In 2015 gaan de onderzoekers verder met de opgravingen. Er zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat er meer opslagruimtes zouden kunnen bestaan. Op dit moment gaat de aandacht eerst uit naar deze ontdekking, en wordt onder meer geprobeerd om de smaak van de wijn na te maken door middel van een zogenoemde organische-residu-analyse. Wie weet drinken we dus binnenkort de wijn van bijna vierduizend jaar geleden. Hips!

Bronnen: George Washington University via EurekAlert!, Brandeis University via EurekAlert!

Beelden: Eric H. ClinePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws