Picture Perfect: de Hulk der kometen

Laurien Onderwater

13-08-2018 08:59:44

hulk der kometen

Er was en is in de maanden juli en augustus een hoop aan de hemel te ontwaren. Zo hebben de geluksvogels onder ons de totale maansverduistering van 27 juli gezien en ook stond in die maand Mars het dichtst bij de aarde in 15 jaar. Bovendien waren een tijdje de Perseïden goed zichtbaar. Ook schijnt ons zonnestelsel onlangs een bezoekje te hebben gehad van komeet C/2017 S3, bijgenaamd de Incredible Hulk vanwege zijn groene gloed.

Coma

Er was sprake van dat de komeet (die in september 2017 door de Pan-STARRS-telescoop op Hawaï is ontdekt) met het blote oog zichtbaar zou zijn toen deze de aarde passeerde, maar toen hij eind juli dichter bij de zon kwam, brak hij waarbij hij een flinke stof- en gaswolk achterliet die volgens The Weather Channel twee keer zo groot is als Jupiter.

Als een komeet (een donker blok van steen en ijs) namelijk dichter bij de zon komt, warmt hij op. IJs verdampt uit het binnenste, een gasstroom (waaronder koolwaterstof- en andere organische moleculen) komt op gang en sleurt stofkorrels mee van het oppervlak. Daardoor ontstaat de ‘coma’, een soort atmosfeer van stof en gas die de komeet omhult. Als een komeet vanaf de aarde zichtbaar is, dan zie je dus deze coma.

De Hulk

De coma van C/2017 S3 heeft een groene gloed, waardoor de bijnaam de Hulk eigenlijk niet van toepassing is op de komeet zelf, maar op zijn gaswolk. Die groene gloed is het resultaat van cyanide en koolstofmoleculen die geïoniseerd raakten door de warmte van de zon.

Volgens hemel.waarnemen.com was de dichtste nadering van C/2017 S3 rond 7 augustus toen de afstand 0,76 AE (zo’n 113 miljoen kilometer) bedroeg. Bovendien was dit volgens de website de eerste en waarschijnlijk ook de laatste keer dat de langs de zon scheert. Maar niet getreurd; er zijn genoeg beelden van gemaakt:

Bronnen: Lucas Ellerbroek (UvA), The Weather Channel, hemel.waarnemen.com

Beeld: hodorgabor via Flickr.

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar