Picture Perfect: kleurenpracht uitgelegd

Laurien Onderwater

02 september 2019 08:59

zeepbel

Om je week goed te starten, elke maandag een tof wetenschappelijk of technisch beeld op onze site. Deze keer: ingezoomd op een kleurrijke zeepbel.

Soms accepteer je van dingen dat ze zo zijn zonder je echt af te vragen waarom het zo is. En dat terwijl we bij KIJK juist graag uitleggen waarom iets zo is. Een goed voorbeeld hiervan zijn de kronkelende kleuren en patronen van een zeepbel. Waardoor worden die eigenlijk veroorzaakt?

Het antwoord is interferentie. Een zeepbel is een bolvormig vlies dat uit een oplossing van zeep in water bestaat en gevuld is met lucht. Als licht invalt op de waterige zeepbelwand, worden de lichtgolven deels door de buitenkant van het vlies gereflecteerd en voor een deel door de binnenkant. Tussen deze twee terugkaatsingen bestaat een klein tijdsverschil met als gevolg dat de twee reflecties niet gelijklopen; ze interfereren, waardoor sommige lichtgolven worden versterkt, terwijl andere juist verzwakken.

Deze prachtige foto is overigens genomen door Kym Cox die meedingt naar de eerste prijs in de wedstrijd Science photographer of the year georganiseerd door de Royal Photography Society. Of de fotograaf heeft gewonnen, weet ze nog niet, want de bekendmaking is pas op 7 oktober.

Bron: The Guardian

Beeld: Kym Cox

KIJK 9/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK










Meer Foto's