RoboCop komt tot leven

André Kesseler

03-10-2012 09:00:59

De film RoboCop (van ‘onze’ Paul Verhoeven) dateert al uit 1987, maar fantasie zou binnenkort wel eens werkelijkheid kunnen worden. In Amerika wordt namelijk gebouwd aan een echte ‘robojuut’.

Wetenschappers van het Discovery Lab aan de Florida International University werken samen met mensen van U.S. Navy Reserves (reservisten van de marine) aan een zogenoemde telepresencerobot. Het apparaat zou, aangestuurd door reservisten, gehandicapt geraakte politieagenten of oud-soldaten, de straat op kunnen om allerlei politietaken uit te voeren. Je wordt dus als overtreder niet aangesproken door een robot, maar door de man achter de joystick waarmee het apparaat wordt bediend.

De eerste schetsen van de telepresence-robot.

‘RoboCop’ zou bijvoorbeeld kunnen worden ingezet voor het uitschrijven van parkeerbonnen, maar ook kunnen reageren op 112-oproepen of kerncentrales kunnen bewaken. Volgens de wetenschappers zit de uitdaging hem erin om een machine te ontwerpen waar mensen naar luisteren, maar waar bijvoorbeeld kleine kinderen niet in blinde paniek voor op de vlucht slaan. (Die ‘horde’ is dus niet zo heel anders dan de selectieprocedure voor gewone politieagenten…)

Het team kan beschikken over twee robots ter waarde van 500.000 van het Florida Institute for Human & Machine Cognition. Daarnaast heeft het inmiddels een schenking van 20.000 dollar gekregen van de U.S. Navy Reserves om het onderzoek op te starten. Dat dus niet alleen is bedoeld om een robotagent te ontwikkelen, maar vooral om duizenden veteranen in de toekomst weer aan het werk te helpen.

Bron en beeld: Florida International UniversityPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis