Rolf Hut gasthoofdredacteur KIJK

kijkmagazine

26-04-2016 15:30:03

Rolf Hut op de KIJK-redactie

Voor het eerst in zijn decennialange geschiedenis krijgt KIJK een gasthoofdredacteur: ‘MacGyver-wetenschapper’ Rolf Hut.

Technologie slim gebruiken om de wetenschap verder te helpen – of gewoon om lol te trappen. Dat is wat Rolf Hut (TU Delft) doet. Reden voor de KIJK-redactie om hem te vragen als gasthoofdredacteur voor ons volgende nummer, dat doe-het-zelf-wetenschap en -technologie als thema heeft.

Terugschreeuwalarm

Van Huts wetenschappelijke carrière druipt de maker-mentaliteit af. In zijn proefschrift beschreef hij hoe je met een Wii-afstandsbediening een waterniveaumeter realiseert. Later rustte hij onder meer een paar lieslaarzen uit met een temperatuursensor om vast te kunnen stellen waar grondwater een rivier in stroomt. En onlangs kwam hij internationaal in het nieuws met zijn plan om de LHC te gebruiken voor iets waar de bouwers echt nooit aan hadden gedacht: als neerslagmeter.

Buiten de wetenschappelijke wereld om klust Hut gewoon door. Elke maand schrijft hij een pagina in de Volkskrant met een grappig klusproject: een parkeermeter aangesloten op de spelcomputer van zijn zoon, een op afstand bestuurbare grasmaaier, een ‘terugschreeuwalarm’ om rumoerige klassen stil te krijgen… Met dit soort bouwsels vulde hij ook het boek Rolfs maakbare wereld, dat onlangs verscheen bij Xander Uitgevers.

Bovendien was Hut dit voorjaar samen met collega’s Olivier Hoes en Fedor Baart te zien op Discovery. In de documentaire Alcatraz: Escape from the Rock deed het drietal een dappere poging om uit de roemruchte gevangenis te ontsnappen op een opblaasbootje van regenjassen. Precies zoals in 1962 zou zijn gebeurd.

Doe-het-zelf-wetenschap

Het idee voor het gasthoofdredacteurschap ontstond toen Rolf Hut eind vorig jaar sprak op ons evenement KIJK Live! Zijn enthousiasme en zijn tegendraadse kijk op wetenschap en technologie zorgden ervoor dat we al snel concludeerden: met deze man willen we een editie maken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Er volgde een brainstorm op de redactie en enkele borrelsessies in een Haarlems bruin café, waar een gevarieerde invulling voor de ‘maker-KIJK’ uit naar boven kwam. Inmiddels is de redactie druk bezig om het nummer te realiseren, vol met maffe bouwsels én serieuze wetenschap met een doe-het-zelf-insteek. En uiteraard laat Hut zich zelf ook niet onbetuigd: speciaal voor KIJK bouwde hij een aantal bijzondere projecten… Meer hierover binnenkort!

Rolf Hut brainstormt met KIJK

Rolf Hut brainstormt met de KIJK-redactie.

KIJK 6/2016, met Rolf Hut als gasthoofdredacteur, verschijnt op 26 mei.

Beeld: Erik de KleinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer DIY