Rolls-Royce en Intel stappen in het ‘autonome bootje’

kijkmagazine

17 October 2018 09:49

Vliegtuig- en scheepsmotorengigant Rolls-Royce en computerbedrijf Intel slaan de handen ineen om de ontwikkeling van autonome schepen een extra boost te geven.

De ontwikkeling van autonome schepen verloopt al een aantal jaar gestaag. Ook Rolls-Royce – die van de vliegtuig- en scheepsmotoren, niet te verwarren met het luxeautomerk Rolls Royce – ziet het nut van de bemanningsloze schepen, die veiliger en efficiënter zouden zijn. Niet gek dus dat de gigant in zee gaat met Intel, een van de beste op het gebied van autonome software.

Lees ook: China gaat zwaar inzetten op autonoom varen

Kunstmatige intelligentie

In 2014 onthulde Rolls-Royce de eerste plannen voor autonome vrachtschepen en heeft sindsdien samengewerkt met ESA voor de ontwikkeling van ship-to-ship communicatie via satellieten én is zijn Intelligent Awareness (IA) – kunstmatige intelligentie maar dan anders – al druk aan het testen.

Communiceren via satelliet zal een van de features van Rolls-Royce autonome schepen zijn.

Om zich ‘bewust te zijn’ van zijn omgeving – een belangrijke stap in de ontwikkeling naar volledig autonome schepen – maken de schepen onder andere gebruik van lidar (afstandsbepaling met behulp van lasers), radars, hittegevoelige camera’s, satellieten en weersvoorspellingen. Volgens Rolls-Royce gaat dat heel aardig; bij een nachtelijke testvaart van een 165 meter lange veerboot in Japan bleek het systeem meer te ‘zien’ dan de bemanningsleden.

Software

Terwijl de IA zich verder ontwikkelt, zal Intel andere taken op zich nemen. Zo zullen Intel’s Xeon Scalable processoren de servers aan boord gaan voeden en zal de gigantische hoeveelheid data worden opgeslagen op de bedrijfseigen 3D NAND SSD’s. Voor degenen die niet zo thuis zijn in de computerwereld; Intel levert het nieuwste van het nieuwste.

Ook Intel erkent de potentie van autonome schepen. De meer dan duizend verloren vrachtschepen in de afgelopen tien jaar zou volgens het computerbedrijf namelijk met name komen door menselijke fouten.

In 2020 wil Rolls-Royce de eerste robotische schepen te water laten.

Bronnen: Rolls-Royce, Intel, New Atlas

Beeld: Rolls-Royce

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuws


Meer Nieuws