Ruimtesonde Hayabusa2 plant landing

kijkmagazine

24-08-2018 15:59:01

Hayabusa2 plant landing op Ryugu

Meer dan 3,5 jaar na zijn lancering is Hayabusa2 klaar voor de landing op asteroïde Ryugu.

Na een intense reis bereikte Hayabusa2 eind juni eindelijk haar doel: asteroïde Ryugu. Sindsdien cirkelt de ruimtesonde op zo’n 20 kilometer rond het ruimtebrokstuk om de laatste metingen te doen. Nu is Hayabusa2 eindelijk klaar voor de landing. Afgelopen week onthulde de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) drie geschikte plekken waar de sonde, na een paar ‘testlandingen’, eind oktober op de asteroïde neer kan dalen.

Lees ook: Ruimtesonde Hayabusa2 nadert zijn prooi

Landingsplek

Begin december 2014 schoot Hayabusa2 de ruimte in. Het doel: een sample van asteroïde 162173 Ryugu mee terug naar aarde te brengen. De asteroïde, met een doorsnede van ongeveer een kilometer, zou namelijk water en organische moleculen huizen – altijd interessant.

Drie geschikte plekken voor de langverwachte landing werden afgelopen week door JAXA bepaald: L08, L07 en M04 (zie afbeelding). L08 moet dé plek voor de ruimtesonde zijn. L07 en M04 (beiden oranje) zijn eventuele backups, én geschikt voor Mobile Asteroid Surface Scout MASCOT en de rovers die meeliften in container MINERVA-II.

Aan de hand van de metingen die Hayabusa2 afgelopen periode aan de oppervlakte van asteroïde Ryugu deed, benoemde JAXA deze drie locaties tot mogelijke landingsplekken van de sonde, eind oktober. Bron: JAXA

Als Hayabusa2 staat, dan staat ‘ie, dus de landingsplaats kan maar beter een goede zijn. Aan de hand van data die de sonde de afgelopen tijd verzamelde, berekenden de knappe koppen van JAXA de plekken L08, L07 en M04 die aan al Hayabusa2’s eisen voldoen. De landingspots, ongeveer 100 meter in doorsnede, bevinden zich op minder dan 200 meter van Ryugu’s evenaar, zijn niet ‘steiler’ dan 30 graden, bevatten geen rotsblokken groter dan 50 centimeter én hebben een temperatuur onder de 97 graden Celsius.

Contact

Zelfs met perfect uitgedokterde landingsplaatsen is zo’n landing spannend. Hierom zal Hayabusa2 eerst twee ‘oefenlandingen’ doen (waarbij de sonde dus niet écht landt) – een op 12 september en een halverwege oktober. Eind die maand zal Hayabusa2 dan eindelijk écht landen.

hayabusa2

Asteroïde Ryugu. Bron: JAXA

Om de taak die de sonde voor de lancering kreeg opgedragen – het meenemen van samples van de asteroïde te volbrengen, zal Hayabusa2 een projectiel op het ruimterotsblok afschieten. Uit de ‘krater’ kan zo materiaal van onder de oppervlakte worden verzameld en meegenomen . De wetenschappers hopen dat de samenstelling van Ryugu een beetje ‘eerlijk’ verdeeld is, zodat de precieze sample-locatie niet uitmaakt.

Als alles volgens plan verloopt, gaat Hayabusa2 eind 2019 weer op huis aan en zal hij een jaar later aankomen.

Bronnen: Gizmodo, JAXA

Beeld: JAXA

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)