Spin maakt supersterk web dankzij nanobuisjes

MtB

06-05-2015 13:00:23

Door koolstof nanobuisjes op spinnen te spuiten, maken zij hun web nog sterker dan deze al was.

De draad waar een spin zijn web van maakt, is al een van de sterkste materialen die er bestaat. Maar het kan natuurlijk altijd beter. Door spinnen met koolstof nanobuisjes of grafeen te bespuiten, kan hun web tot nog 3,5 keer sterker worden. Dit is aangetoond door Engelse en Italiaanse onderzoekers.

Spinnen bespuiten

Een deel van de spinnen kreeg grafeen op zich gespoten. Dit materiaal bestaat uit een velletje van koolstofatomen, van slechts een atoom dik. De rest van de spinnen werd bespoten met koolstof nanobuisjes. Deze zijn gemaakt van een rolletje grafeen. Grafeen is een van de sterkste materialen die de mens kan maken. Daarom wilde de wetenschappers dit materiaal graag combineren met de draad van de spin.

Niet alle spinnen kregen een sterker web nadat ze waren bespoten met nanobuisjes of grafeen. Sommige dieren maakten zelfs een zwakkere draad dan ze normaal deden. De spin die een 3,5 keer sterkere draad spon, was bespoten met koolstof nanobuisjes.

Vliegtuigen vangen

De onderzoekers weten niet precies hoe de koolstof nanobuisjes het web van de spin sterker maakten. Zij denken dat de spin materiaal opneemt vanuit zijn omgeving en dit vervolgens in zijn web inbouwt. Helaas hadden niet alle spinnen hier baat bij. Vier overleden er door het goedje dat op hen werd gespoten.

Voor de supersterke draad is nog niet direct een doel gevonden. Hoofdonderzoeker Nicola Pugno suggereert dat hij kan worden gebruikt om een gigantisch net te maken waar vervolgens vallende vliegtuigen worden opgevangen.

Lange tijd werd gedacht dat spinrag het sterkste materiaal was dat we in de natuur konden vinden. Maar het gebit van de napslak kan meer krachten weerstaan.

Bron: ArXiv.orgNew ScientistPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis