Straalmotor in 3D afgedrukt

Naomi Vreeburg

02-03-2015 09:00:18

’s Werelds eerste 3d-geprinte straalmotor is een feit. Betekent dit een revolutie in de vliegtuigindustrie?

De Amerikanen hadden de primeur met hun 3d-geprinte auto en de Chinezen met hun uit de printer gerolde wervel, maar de Australiërs zijn nu de eersten die een straalmotor in 3D hebben afgedrukt. Twee exemplaren maakten ze. Een daarvan is tentoongesteld op de internationale luchtvaartshow in Victoria en de tweede staat bij de Franse vliegtuigbouwer Safran.

Dit laatstgenoemde bedrijf leverde een oude gasturbine aan het Monash centre for additive manufacturing. Hier haalden wetenschappers de motor uit elkaar om alle onderdelen te scannen. Vervolgens zijn ze afgedrukt met printers die een heel dun laagje metaalpoeder op een plaat spuiten. Een laser zorgde dat de delen de juiste vorm en afmetingen kregen. Geen karweitje dat in een half uurtje kan worden gefikst – bij elkaar heeft het meer dan een jaar geduurd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Begin februari maakte de Amerikaanse vliegtuigmotorproducent Pratt&Whitney al bekend onderzoek te doen naar het 3D-printen van compactere vliegtuigmotoren. Afgedrukte delen zouden veel lichter en goedkoper zijn. Maar Down Under is toch echt het land dat er met de primeur vandoor gaan.

Bronnen: The GuardianPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis