Supergedetailleerd 3D-model van Marsrover gemaakt

kijkmagazine

16 March 2012 16:00

3d-model Spirit

Een Griekse computerkunstenaar heeft een model van Marsrover Spirit gemaakt waar de NASA nog een puntje aan kan zuigen.

Je kunt het niet anders omschrijven dan een finaal uit de hand gelopen hobby, maar het resultaat is zonder meer indrukwekkend: het ongekend gedetailleerde 3D-model dat de Griek Nick Sotiriadis maakte van de Marsrover Spirit. Bezoek zijn website om renders van zijn onlangs voltooide virtuele rover te bekijken.

De grote grap is dat de NASA zelf geen digitale modellen beschikbaar heeft met zoveel detail als het werk dat Sotiriadis ons nu laat zien. De computerkunstenaar bestudeerde dan ook naar eigen zeggen honderden uren lang afbeeldingen van de rover, om daaruit zijn versie van het Marskarretje te destilleren. Het hele project kostte hem verder “vijf jaar, drie computerupgrades, een boel slapeloze nachten en honderden koppen koffie”, zo meldt de vasthoudende Zuid-Europeaan op zijn site.

Transformers

Inspiratiebron voor het hele project was een trailer van de film Transformers. “Die liet een rover zien die robotleven vond op de maan”, zegt Sotiriadis. “Ik wilde iets doen dat vergelijkbaar was met de computergraphics in de film, dus leek het me een goed idee om Marsrovers te modelleren.”

Cornell Göksu, die geregeld computerillustraties maakt voor KIJK, vindt dat de rover er prachtig uitziet. “Ik kan er zo wel aan zien dat het inderdaad een heidense klus is geweest met vrij extreme modelleeruitdagingen”, zegt hij. “En Sotiriadis heeft het detailniveau van de Transformer-modellen die hem hebben geïnspireerd waarschijnlijk ruimschoots overschreden, want in de filmindustrie mag het natuurlijk ook weer niet té duur worden.”

Missie van 2269 dagen

De échte Spirit is alweer een tijdje buiten werking. In mei 2009 liep hij vast in de Marsbodem, eind maart 2010 stopte hij met het doorgeven van zijn positie. Verwoede pogingen van de NASA om de rover weer aan de praat te krijgen, liepen op niets uit.

Spirits bijna identieke tweelingbroer Opportunity functioneert wél nog steeds. En ook Spirit hoeft zich trouwens nergens voor te schamen: de rover had een geplande missieduur van ruim negentig dagen, maar reed uiteindelijk 1944 dagen rond over de Rode Planeet, en had 2269 dagen contact met de aarde.

Bronnen: Nick Sotiriadis, Universe Today

Beeld: Nick Sotiriadis


Meer Nieuws