Trieste dood onderzoeker pekdruppel

KIJK-redactie

27 August 2013 16:00

Pekdruppelexperiment

John Mainstone, de professor die jarenlang bezig was met het langstlopende experiment ooit, is overleden. De man wachtte meer dan een halve eeuw op het vallen van een pekdruppel – nu is hij gestorven zonder ooit een druppel te zien neerkomen.

In 1927 stopte een natuurkundige pek in een trechter om vervolgens jarenlang te wachten tot er iets uit zou druppelen. Deze natuurkundige stierf in 1948; het stokje werd later overgenomen door John Mainstone, die 52 jaar waakte over het zwarte goedje.

Eerder dit jaar kondigde Mainstone enthousiast aan dat het dit jaar toch echt ging gebeuren: de val van een druppel zou worden gefilmd! Drie webcams staan op het experiment gericht om het historische moment vast te leggen. Tot nu toe is dat al bij acht druppels mislukt, maar voor 2013 was er goede hoop dat het zou lukken. Helaas is Mainstone nu overleden, waardoor hij zelf sowieso geen getuige zal zijn van deze mijlpaal.

John Mainstone pekdruppel

‘Gelukkig’ is er wel beeld van een zelfde soort vallende druppel. Een paar weken geleden berichtten we over het moment suprême dat na 69 jaar eindelijk was vastgelegd. Helaas voor Mainstone gebeurde dat niet bij zijn eigen experiment, maar bij de nageaapte versie in Ierland. Een schrale troost voor de man die sinds 1961 voor niets naast een trechter heeft staan wachten tot er een klodder naar beneden zou druipen.

Bron: Phys.org

Beeld: John Mainstone/University of Queensland/CC BY-SA 3.0


Meer Nieuws