Twijfels over Iraanse stealth fighter

André Kesseler

13-02-2013 16:00:01

Iran toonde een paar dagen geleden de Qaher 313, een stealthvliegtuig dat volgens de autoriteiten volledig in eigen land zou zijn geproduceerd. Maar het toestel lijkt nep.

De Iraniërs zijn niet de eerste. Amerika heeft al heel wat stealthvliegtuigen rondvliegen, Rusland werkt al jaren aan de PAK-FA en ook China schijnt een eigen ‘sneaky fighter‘ te ontwikkelen. Maar de Qaher 313 is wel heel opmerkelijk vormgegeven en wijkt daarmee op z’n zachtst gezegd nogal af van de concurrentie.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het toestel werd getoond op de staatszender, maar er zijn de nodige twijfels. Zo blijkt uit foto’s verspreid via het Iraanse FARS News Agency dat de cockpit wel erg minimalistisch is uitgevoerd. Ook ogen de luchtinlaten erg klein voor een supersonisch toestel en lijkt de canopy (de cockpitkap) gemaakt van plexiglas. Op de foto waar de vlieger in het toestel zit, valt op hoe klein de Qaher 313 is. De piloot ziet eruit als een volwassen vent op een driewieler.

De Iraanse president Ahmadinejad (staand links) bewondert de nieuwe stealth fighter.

Luchtvaartdeskundigen gaan er dan ook van uit dat de beelden van het vliegende prototype nep zijn en dat op de foto’s een soort schaalmodel te zien is. Zoals een van hen het verwoordde: “De enige manier waarop dit toestel zich door de lucht kan verplaatsen, is als ze het met een kraan optillen en laten vallen.”

Bronnen: WiredThe Aviationist

Beeld: FARSPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar