Update: Denen willen in eigen raket ruimte in

André Kesseler

17-09-2013 11:00:47

Twee jaar geleden waren ze regelmatig in het nieuws.  De Deense Kristian von Bengtson en Peter Madsen wilden een eigen bemande raket bouwen en daarmee de ruimte in gaan. Maar het is de laatste tijd vrij stil. Tot we in de Britse krant The Guardian ineens een artikel zagen waaruit blijkt dat het project nog steeds alive and kicking is.

Kristian von Bengtson en Peter Madsen richtten in 2008 Copenhagen Suborbitals op en werken sindsdien fulltime en gesponsord door een groot aantal Deense bedrijven aan hun ruimtereis. Het laatste wat we hoorden is dat ze verschillende tests met een raketmotor hadden uitgevoerd.

Sindsdien hebben ze zich gebogen over de ontwikkeling van een ruimtepak. Als je er eentje van de NASA zou willen kopen, moet je daar al snel 12 miljoen dollar voor neertellen; het pak van de twee Denen kost nog geen fractie van dat bedrag. Hun ruimtepak is dan ook gemaakt van spullen die je in elke bouwmaterialenwinkel kunt kopen: pvc-pijpen voor de luchtvoorziening en een plaat kurk als hitteschild. (Ze zijn overigens niet de enige ter wereld die aan een eigen ruimtepak werken.)

_MG_8994

Toen het ding een week of wat geleden klaar was, hebben ze het getest in een drukkamer van het ziekenhuis van Kopenhagen. Nog een leuke: om te bekijken of de beoogde astronaut wel tegen de g-krachten kon, huurden ze geen peperdure g-krachtensimulators af, maar een van de rondzwierende attracties in het pretpark Tivoli Gardens.

Kortom: het gaat langzaam, maar het gaat. En wat zou het een kick zijn als Denemarken (na de VS, de Sovjet-Unie en China) als vierde land ter wereld een mens in de ruimte weet te brengen.

Bronnen: Copenhagen SuborbitalsGuardian

Beeld: Jev Olsen/Copenhagen SuborbitalsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar