Vijf traditionele paasgerechten

Naomi Vreeburg

06 april 2015 11:00

Pashka en Pacoca zijn lekkernijen die vooral worden verstouwd met Pasen. Wat wordt er wereldwijd nog meer gegeten tijdens deze feestdagen?

Nederlanders grijpen kolossaal naar eieren tijdens het paasweekend; of ze nu van chocolade zijn of daadwerkelijk uit een kip komen rollen. Maar wereldwijd houden ze er ook nog andere eettradities op na. Een kleine selectie paasgerechten.

Een zoete snack uit Brazilië, genaamd Pacoca, is gemaakt van pinda’s, suiker en cassavebloem. Je kunt het in een keer in je mond stoppen of over ijs verkruimelen. De lekkernij is het hele jaar door te kopen, maar tijdens de paasdagen slaat iedereen zelf aan het bakken.

Amerikanen lijken op vlees af te komen als vliegen op stroop. De meesten verorberen dan ook een goed stuk ham met Pasen. Net als tijdens de kerstdagen overigens, maar nu noemen ze de portie vlees Easter ham (Paasham). Deviled eggs – gevulde eieren –
worden veelal als bijgerecht geserveerd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn Italië bakken ze een heuse paascake: Colomba di Pasqua. Hij wordt gevuld met stukjes gesuikerd fruit en bovenop wordt extra suiker en amandelen toegevoegd. Colomba di Pasqua betekent letterlijk ‘Paasduif’ en de lekkernij wordt dan ook gekneed in de vorm van dit dier.

Wie weet smult Poetin deze dagen van Pashka (zie bovenste foto), een Russisch paasgerecht dat wordt gemaakt van een witte kaas (tvorog) die symbool zou staan voor de puurheid van Jezus Christus. De X en de B worden op de lekkernij gedrukt met nootjes. Deze cyrillische letters staan voor ‘Christos Voskres’ wat ‘Christus is opgestaan’ betekent.

Maar waarom zou je Pasen vieren met een cake of witte kaas als het ook met bier kan? Dit was de gedachtegang van bierbrouwers in Noorwegen. Rond 1930 maakten ze een speciaal paasbiertje: Paskelbrygg. Veel christenen waren hier fel op tegen, maar het drinken van deze drank met Pasen is toch een traditie geworden. Proost!

Beeld (Header): Christopher Jones, Beeld (Pacoca): Leonardo Carvalho/CC BY-SA 2.5

Matze staat ook bij veel mensen op de paastafel. Hier meer over dit gerecht.



De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."








Meer Nieuws