Wat zijn de gevolgen van vroeg alcoholgebruik?

kijkmagazine

16-01-2013 09:00:16

Drinkende dame

KIJK-lezer J. Somers windt er geen doekjes om. “Wat is nu het concrete verschil tussen een puber die al vroeg begint met drinken en iemand die wacht tot na zijn 20ste?”

Welnu, die gevolgen zijn niet mis. Een jongere van 14 is nog volop in de groei. Alcohol verstoort die groei door de hoeveelheid groeihormoon te verlagen. Daardoor kun je niet alleen kleiner uitvallen, maar krijgen ook de hersenen het zwaar te verduren. Tot je 24ste zijn bepaalde hersengebieden namelijk nog volop in ontwikkeling. Alcohol verstoort die ontwikkeling. Jongeren met alcoholproblemen hebben daarom vaak een kleinere hippocampus, minder witte stof en minder hersenactiviteit. Dat komt je denkvermogen en geheugen niet ten goede.

Toegegeven, niet iedere jongere die drinkt heeft meteen een alcoholprobleem, maar het geeft wel aan welke invloed alcohol kán hebben. En last but not least: jongeren die al vroeg beginnen met drinken, hebben een grotere kans om later verslaafd te raken aan alcohol.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar