Wie krijgen de Nobelprijzen van 2014?

Naomi Vreeburg

09-12-2014 16:00:33

Nobelprijs medaille

Morgen worden ze weer uitgereikt: de Nobelprijzen. Wie ontvangt deze beloning en waarvoor?

Hoewel de Nobelprijzen van 2014 twee maanden geleden al bekend zijn gemaakt, worden ze morgen dan echt uitgereikt. De gelukkige winnaars mogen hun beloning in de Concertzaal van Stockholm (Stockholms Konserthus) komen ophalen. Alleen de prijs voor de vrede wordt weggegeven in het stadhuis van Oslo.

De Nobelprijs voor de fysiologie of geneeskunde gaat naar de neurowetenschappers John O’Keefe (50 procent), May-Britt Moser (25 procent) en Edvard I. Moser (25 procent), voor het ontrafelen van het GPS-systeem in de hersenen.

Voor hun werk aan de blauwe led, een uitvinding die in werkelijk alle moderne verlichting is te vinden, krijgen Isamu Akasaki, Hiroshi Amano en Shuji Nakamura elk een derde van de prijs.

Ook Eric Betzig, Stefan W. Hell en William E. Moerner moeten hun Nobelprijs door drieën delen. Zij wonnen de prijs voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de fluorescentiemicroscopie. Hiermee is het mogelijk om details tot op nanometerniveau op te helderen.

Kailash Satyarthi en Malala Yousafzay wonnen de prijs voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen. Geen ongevaarlijke strijd; Yousafzay werd in 2012 zelfs door haar hals en hoofd geschoten door de Taliban.

Op economisch gebied, tot slot, werd de Fransman Jean Tirole bekroond. Hij onderzocht hoe je kunt voorkomen dat grote bedrijven te veel macht uitoefenen op een sector.

Update (10 december, 12:00): over iets minder dan een uur zal de livestream van de uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede hier online gaan. Om 13:00 uur zal de prijs worden toegekend.

Update 15:30: over een half uurtje kun je hier de uitreikingen van de overige Nobelprijzen volgen.

Meer over de Nobelprijzen van dit jaar kun je lezen in KIJK 13/2014 die tot en met morgen in de winkel ligt en die je hier online kunt bestellen.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis