Wie redt de Optica?

André Kesseler

19-06-2015 13:00:30

Ruim 35 jaar geleden bedacht de Brit John Edgley zijn EA7 Optica. En nu, na al die jaren, probeert hij zijn opmerkelijke toestel nog steeds aan de man te brengen. 

Edgely ontwierp het luchtvaartuig EA7 Optica met in zijn achterhoofd dat het de voordelen van een vliegtuig moest hebben, maar dan met een helikoptercockpit zodat je een prettig vrij zicht van 270 graden naar buiten had. Om die reden plaatste hij de propeller in een behuizing vlak achter de cockpit.

De Britse vliegtuigbouwer slaagde er begin jaren tachtig in om 25 Optica’s te bouwen, waarvan er in Groot-Brittannië, Australië en de VS nog een stuk of acht schijnen te bestaan. (Het is overigens niet duidelijk of die ook allemaal nog luchtwaardig zijn.)G-BMPEEdgleyOpticaOldSarum

Een paar jaar later sloeg het noodlot toe. Na een reeks zakelijke miskleunen werd er brand gesticht in de EA7-fabriek, waarbij 10 toestellen verloren gingen. Toen er eind jaren tachtig een EA7 van de politie in het Britse Hampshire crashte, werd dat de doodsteek voor het project. Ondanks de conclusie van de luchtvaartautoriteiten dat het ongeluk te wijten was aan een fout van de piloot.

Het toestel is die klap eigenlijk nooit te boven gekomen, maar Edgely geeft nog niet op. Tijdens de Paris Air Show, die nu in volle gang is, probeert de onfortuinlijke Brit zijn creatie nog één keer aan de man te brengen. Dus heb je nog behoefte aan een kek vliegtuigje met een top van iets boven de 200 km/u, een bereik van 1000 kilometer en een maximale vlieghoogte van een kilometer of vier, denk dan eens aan een Edgely Optica.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular ScienceAviation Week

Beeld: John EdgelyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws