Windturbines geven lichtshow

Naomi Vreeburg

16-03-2016 15:00:18

Met zijn nieuwe project ‘Windlicht’ laat Daan Roosegaarde zien hoe tof windmolens kunnen zijn.

Groene energie: iedereen wil het, maar niet in zijn achtertuin. Zo protesteren Nederlanders regelmatig tegen windturbines die in de buurt van hun huis worden geplaatst. De turbines zouden hun uitzicht verpesten. De Nederlandse uitvinder Daan Roosegaarde vindt dit maar vreemd, hij noemt de windturbines “prachtig”. En om aan te tonen hoe tof windmolens eigenlijk zijn, laat Roosegaarde zien dat ze zelfs een lasershow kunnen geven.

WINDLICHT-by-Roosegaarde-OFFICIAL-MOVIE-1.gif

De uitvinder heeft windturbines in het windpark bij Sint Annaland, Zeeland uitgerust met lasertechnologie. Het licht wordt van de ene turbine naar de wiek van de ander gestuurd. Dit was nog een lastig karweitje, aangezien de wieken niet altijd even snel draaien door veranderende weersomstandigheden. Roosegaarde is samen met zijn team maar liefst twee jaar bezig geweest om de technologie hiervoor te ontwikkelen.

Aan de top van de turbine heeft Roosegaarde een apparaat geplaatst met alle technologie die nodig is voor dit trucje. Dit bevat niet alleen een krachtige LED, maar ook een infraroodcamera en speciale software die de beweging van de wieken nauwkeurig volgen. Hierdoor weet het groene licht precies waar het moet schijnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De lichtshow is al een aantal keer opgevoerd. Heb je het gemist en wil je het nog live zien? Op 18 en 19 maart zullen de windturbines hun trucje tonen tussen 20.00 uur en 23.00 uur in Zeeland.

Daan Roosegaarde heeft wel meer duurzame kunstwerkjes op zijn naam staan. Al eerder schreven wij over zijn smogtoren

Bron: WiredPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis