‘Windturbines krijgen vleugeltjes’

Naomi Vreeburg

26-01-2017 11:00:17

windturbines

En wederom kijken we af bij andere dieren: een Tunesisch bedrijf wil windturbines uitrusten met flapperende vleugels.

Windturbines leveren elektriciteit, maar hebben ook zo hun nadelen. Ze zijn lelijk, maken lawaai en meppen soms vogels uit de lucht. Daarom worden er allerlei alternatieven bedacht om de gigantische bouwwerken aantrekkelijker te maken. Naast Spanje doet nu ook Tunesië hier vrolijk aan mee. De startup Tyer Wind heeft het plan om windturbines met vleugels te maken.

Meer windturbines

De Tyer Wind turbines zijn met vleugels van slechts 1,6 meter een stuk kleiner dan de bladen van de bestaande windturbines. Dit betekent dat ze minder elektriciteit opwekken. Jammer, maar de turbines hebben ook een aantal voordelen ten opzichte van de ouderwetse apparaten. Volgens initiatiefnemer Anis Aouini zijn ze veel stiller, zijn ze veiliger voor vogels en kunnen er meer van worden geplaatst op een oppervlakte.

Maar hoe werken de vleugels? In plaats van lineaire beweging – de wind die in de bladen waait – om te zetten in een circulaire beweging, zet de turbine de lineaire beweging om in een achtjesbeweging. Hieronder kun je een demo van dit gebeuren bewonderen. Op de website van Tyer Wind vind je nog meer informatie en filmpjes.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zonder wieken

Maar een idee op papier en op demo hoeft natuurlijk nog niet te werken. De merkwaardige windturbines staan nog in de kinderschoenen; de eerste prototypes worden nu getest. Verder is Aouini al eerder op het toneel verschenen met een wiekloze windturbine. En daar hebben we sinds 2012 ook niet veel meer van gehoord. Maar wie weet heeft de vindingrijke Tunesiër dit keer meer succes.

Bronnen: New Atlas, SeekerPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis