Zeldzame vis met ‘handen’ gespot

Naomi Vreeburg

27-01-2018 12:59:05

vis

Het was even zoeken, maar duikers hebben een populatie red handfish gevonden in Tasmanië. En dat is bijzonder, want deze bizarre vis is extreem zeldzaam.

Het onderzoeksteam van Antonia Cooper kreeg onlangs de tip dat een zeldzame vissensoort was gespot bij een rif, een aantal kilometers verwijderd van de zuid-oost-kust van Tasmanië. Uiteraard trokken Cooper en haar collega’s hun duikpakken aan en gingen op zoek naar het dier. Maar na 2 uur duiken hadden ze nog niets gevonden en besloot Cooper dat het welletjes was geweest.

Maar opeens zag ze iets roods in het water: de red handfish (een officiële Nederlandse benaming is er niet), een vis die met zijn vinnen over de bodem van de zee kruipt. Nadat meer duikers hadden gezocht, vonden ze een populatie van twintig tot veertig exemplaren. En dat is bijzonder, want er is slechts één andere populatie (van ongeveer hetzelfde aantal vissen) bekend.

Groene algen

De dieren zijn om verschillende redenen zo zeldzaam. Allereerst is hun habitat door de jaren heen steeds kleiner geworden. Ook vervuiling, invasieve soorten en het opwarmen van de temperatuur van het water zijn bedreigende factoren. Verder legt de red handfish zijn eieren op groene algen. Maar aangezien dit wier het lievelingskostje is van de Heliocidaris erythrogramma – een zee-egel die de laatste tijd flink in aantallen is gegroeid – wordt dit ook erg lastig voor de grappige vissen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Daarnaast zien de 14 centimeter grote dieren er – met hun vinnen die lijken op pootjes – zo leuk uit dat ze door illegale verzamelaars worden gevangen. Om deze reden willen de onderzoekers niet de precieze locatie van de populatie onthullen. Ze zeggen alleen dat de vissen zich kilometers van de andere populatie, in Hobart (Australië), bevinden.

Trage vis

De dieren leven op een oppervlakte van twee voetbalvelden. Veel verder komen ze dan ook niet, aangezien ze niet al te best kunnen zwemmen, maar hun vinnen gebruiken om over de grond te ‘lopen’. Erg rap bewegen ze zich daar niet mee voort. Ach, take it easy.

Bronnen: National Geographic, Livescience

Beeld: Antonia Cooper

Lees ook: 

KIJK 2/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar